Het gebied Guiyu in zuidoost China heeft een bedenkelijke reputatie als het gaat om recycling van oude, overtollige computers die voornamelijk uit de VS en Europa afkomstig zijn. Talloze werkplaatsen specialiseren zich afzonderlijke taken, zoals het metaal van computerkasten, het plastic van toetsenborden en beeldschermen, etcetera. Sommige materialen worden omgesmolten tot nieuwe ruwe grondstoffen, maar chips worden gesorteerd, de pootjes van een nieuw laagje tin voorzien, en weer verkocht aan computer producenten. Kinderarbeid komt veelvuldig voor en het hele proces is zo schadelijk voor mens & milieu dat schoon drinkwater van 30km. ver gehaald moet worden. Printer cartridges worden opengebroken zonder enige vorm van ademhalingsbescherming om de toner te verzamelen, en bepaalde onderdelen worden met giftige chemicali├źn behandeld om edele metalen als zilver en goud terug te kunnen winnen.

De centrale regering heeft de activiteiten onlangs aan banden gelegd, maar hoewel een aantal werkplaatsen gesloten zijn, werken de meesten ongehinderd door, waarschijnlijk door corruptie op lokaal regeringsniveau.

De Zwitserse milieu-organisatie BAN heeft een zeer uitgebreid rapport opgesteld over computer recycling in Guiyu. Bekijk de fotorapportage op Jeroen Bouman’s eigen website (zie de links).