Fairtrade Original introduceert Community Coffee: een fairtrade en biologische koffielijn die bijdraagt aan een beter bestaan van kleine koffieboeren en hun families. Het direct samenwerken met koffiecoöperatie Red Ecolsierra in Colombia betekent een kwaliteitskoffie vol smaak én een hogere prijs voor de boer. Vanaf deze week zijn de Original Blend en Single Origin varianten in de vorm van snelfiltermaling, bonen en capsules exclusief te vinden in het koffieschap bij Albert Heijn.

Fairtrade Original was in 1973 de eerste die Fairtrade koffie uit Guatemala naar Nederland bracht. Inmiddels is het aanbod aan Fairtrade koffie in de supermarkt veelzijdig. Desondanks leeft de meerderheid van de koffieboeren nog steeds onder de armoedegrens.

René Bakker, directeur Fairtrade Original: “Community Coffee is er om de toekomst van zowel ons kopje koffie als die van de koffieboer veilig te stellen. Dat doen we door intensief samen te werken met de koffieboer en, zonder tussenschakels, met de coöperatie afspraken te maken. Door Community Coffee aan te bieden in het supermarkt schap zetten we een volgende stap in het breed bereikbaar maken van eerlijke koffie.”

Positieve verandering

Voor elke kilo koffie die wordt ingekocht betaalt Fairtrade Original, bovenop de fairtrade en biologische premie, een extra Fairtrade Original premie (€ 0,44/kg). De boeren besteden deze premies aan zelfgekozen projecten die hun gemeenschap vooruithelpen, zoals het verbeteren van de huisvesting, het aanschaffen van nieuwe verwerkingsmachines of het installeren van zonnepanelen voor toegang tot hernieuwbare energie. De lange termijn afspraken tussen Fairtrade Original en Red Ecolsierra bieden de koffieboeren zekerheid over de afname van hun oogst, en dus ook hun inkomen.

Red Ecolsierra

Fairtrade Original kiest voor een samenwerking met Red Ecolsierra: een biologische & fairtade coöperatie van 380 kleinschalige boerenfamilies uit de Sierra Nevada in Colombia. Het gebied is lange tijd getroffen door oorlog met grote ecologische en economische schade waardoor veel voorzieningen (wegen, elektriciteit, gezondheidszorg) ontbreken. Het gezamenlijke doel is om de communities en het ecosysteem weer in oude staat terug te brengen en Nederland kennis te laten maken met de unieke koffie uit dit bijzondere gebied.Waar smaak begint

Sierra Nevada de Santa Marta – het gebied waar de koffiebessen voor Community Coffee groeien –  is het hoogste kustgebergte ter wereld. Verschillende microklimaten en een unieke biodiversiteit geven de koffiebonen een bijzonder karakter. De ‘shade grown’ koffie wordt met aandacht voor het ecosysteem verbouwd. Dat de bonen met kunde met de hand zijn geplukt proef je in elk kopje Community Coffee. Naast Original Blends, introduceert Fairtrade Original voor het eerst een Single Origin variant. Dankzij een cuppingscore van 80 kwalificeren de bonen (100% afkomstig van Red Ecolsierra) zich als Speciality Coffee met een meer uitgesproken smaak.
Community Coffee is verkrijgbaar in de vorm van snelfiltermaling, bonen en capsules en ligt vanaf deze week exclusief in het koffieschap bij Albert Heijn. Community Coffee is biologisch, Fairtrade en klimaatneutraal.