De op één na meest geëxporteerde vrucht
Na de banaan is de ananas de meest geëxporteerde tropische vrucht. De enorme groei van de ananasproductie in Panama en Costa Rica heeft daar voor serieuze sociale- en milieuproblemen gezorgd. Het gaat hier vooral om illegaal gebruik van pesticiden, watervervuiling, bodemerosie en slechte arbeidsomstandigheden.

Chiquita’s besluit om ook haar ananassen te certificeren is geïnspireerd door de vruchtbare samenwerking die Chiquita al 15 jaar heeft met de Rainforest Alliance voor haar duurzame banenproductie. Chiquita is bovendien vastbesloten sociale- en milieuproblemen uit haar leveranciersketen te weren.

Duurzame doelstellingen
Het Rainforest Alliance certificeringprogramma is op dit moment het enige duurzame landbouw initiatief voor ananasproductie waarbij audits van onafhankelijke experts een onderdeel zijn. Het programma is gebaseerd op de standaarden die zijn ontwikkeld door het Sustainable Agriculture Network (SAN), een coalitie van NGO’s in de tropen. Onder de SAN standaard vallen drie geïntegreerde duurzaamheid doelstellingen: economisch rendement, maatschappelijke verantwoordelijkheid en bescherming van het milieu.

Tensie Whelan, voorzitter van Rainforest Alliance zegt over de samenwerking: “Alle eigen Chiquita bananenplantages en bijna alle plantages die aan Chiquita bananen leveren zijn inmiddels Rainforest Alliance gecertificeerd. Chiquita kijkt nu met dezelfde toewijding en investering naar de ananasproductie. Hiervan hebben veel gemeenschappen, medewerkers en dieren baat.”

George Jaksch, Chiquita’s Senior Director of Corporate Responsibility zegt: “Dit is een stap die laat zien dat wij hoge sociale en milieustandaarden bij onze eigen plantages en bij onze leveranciers belangrijk vinden.”