Net als veel andere tropische eilanden heeft Zanzibar een slecht afvalverwerkingssysteem, waardoor er bergen lege (wijn)flessen in het milieu terecht komen. Het Zanzibaarse Chako ziet júist hier een kans. Een kans om hun mooie eiland op te ruimen, voor werkgelegenheid te zorgen en prachtige producten te creëren.

Chako is Upcycling pur sang. Met minimale input (daarmee bedoelen we zonder ingewikkeld technisch proces wat veel energie kost) worden prachtige producten gecreëerd en zorgt het tegelijkertijd voor gedegen werkgelegenheid. Er werken voornamelijk jongeren en vrouwen bij Chako, een groep die anders moeilijk aan een baan komt.

Zanzibar schoonmaken

De missie van Chako is simpel, ruim afval op en zorg voor een gedegen inkomen voor locals! Vanuit een simpele ‘schuur’ achter een hotel in Stone Town is Chako de afgelopen jaren doorgegroeid naar een schone ruime werkplaats, waar inmiddels bijna veertig werknemers een goed inkomen verdienen. Chako leidt nieuwe werknemers op tot ware ambachtslieden in glasverwerking of houtbewerking. Zo blijft de lokale houtsnij cultuur behouden.

Chako is inmiddels welbekend op het eiland Zanzibar en ontwikkelt zich alsmaar door. Veel hotels werken mee aan het inzamelen van de lege flessen. Chako heeft sinds kort afvalcontainers geplaatst in verschillende dorpen om de inwoners te leren over de manier waarop zij hun afval kunnen scheiden en/of hergebruiken.

Daladala

Elke dag gaat een team met een traditionele ‘Daladala’ (vrachtwagentje) langs verschillende bekende dumpplaatsen en de hotels van het eiland. Hun missie: alle lege flessen ophalen voordat ze in de natuur terecht komen.

Eenmaal terug bij de Chako werkplaats begint het upcyclingsproces. De flessen worden gesorteerd op kleur, van de etiketten ontdaan, goed schoongemaakt en ontsmet. Bij de volgende stap voegen de Chako werknemers de echte waarde toe. De dames van Chako snijden groeven in de flessen waarna deze met behulp van hitte en koude worden gebroken. Door een tweedelig polijstproces ontstaat een veilige zachte rand aan het glas.

Zanibar-twist

Zo maakt Chako waterglazen, karaffen en vazen. Met de toevoeging van kundig houtsnijwerk worden er ook potten, theelichten en lampen gemaakt. Allen met een moderne look en de typische Chako Zanzibar-twist.

De producten worden geleverd door Nic&Mic en zijn hier te bestellen.