Advocaten- belastingadvieskantoor is officieel gecertificeerd als ‘B Corp’ (Benefit Corporation) en behoort nu tot het mondiale netwerk van organisaties die bijdragen aan een duurzame en verantwoorde samenleving.

Het kantoor is het eerste advocaten- belastingadvieskantoor met deze certificering in Nederland en één van de in totaal twaalf organisaties in ons land die zich B Corp mogen noemen. Het certificaat gaat naar bedrijven met sociale en/of ecologische impact, die verantwoordelijkheid nemen, transparant zijn én bijdragen aan de economie van de toekomst. Wereldwijd zijn er ruim duizend B Corps, verdeeld over ruim dertig landen.

B Corp is een Amerikaanse organisatie die werkt aan het opbouwen van een internationaal netwerk van bedrijven die zich inzetten voor duurzame projecten. Deze bedrijven leggen de lat hoog als het gaat om sociale en/of ecologische impact, transparantie en verantwoordelijkheid. De standaarden voor bedrijfsresultaten zijn alomvattend, diepgaand en transparant. Ze meten de impact van een bedrijf op al zijn stakeholders; medewerkers, leveranciers, de maatschappij en de omgeving. Anders dan traditionele organisaties, voelen gecertificeerde B Corporations zich verplicht om de impact van hun besluiten niet alleen af te wegen vanuit de belangen van hun aandeelhouders, maar ook vanuit alle andere stakeholders.

Het certificaat geeft BvdV een nog duidelijker profiel als “social enterprise”. Daar zijn we heel gelukkig mee, omdat we ook een goed en concreet voorbeeld willen zijn voor onze cliënten en andere organisaties en hen kunnen inspireren om ook impact te maken. Binnen BvdV gaan veel zaken heel anders dan binnen reguliere advocaten- en belastingadvieskantoren. Voor medewerkers en cliënten heeft dit belangrijke voordelen. Wij zijn commercieel, maar ook verantwoord, fair, flexibel en innovatief, zowel intern naar onze collega’s toe als extern naar cliënten. De tarieven liggen lager en iedere medewerker heeft bijvoorbeeld de vrijheid om met de cliënt eigen financiële afspraken te maken. De cliënt betaalt voor het werk, niet voor dure overhead. Daarom bestaat bij ons bijvoorbeeld de in de advocatuur gebruikelijke ’kantoortoeslag’ niet.

Om B Corp gecertificeerd te worden vindt een uitgebreid bedrijfsonderzoek plaats en worden de volgende categorieën beoordeeld: bestuur, personeel, samenleving en omgeving. Ons kantoor scoort hoog in de categorie ’bestuur en personeel’. Andere Nederlandse B Corp bedrijven zijn onder meer Dopper en Tony’s Chocolonely. Wereldwijd is bijvoorbeeld ook Ben & Jerry’s een B Corp.