Midden op een bouwplaats in het Rotterdamse havengebied is de eerste smoothie van innocent geblend. Gisteren verwelkomde burgemeester Aboutaleb de innocent fabriek op feestelijke wijze door samen met innocent CEO Douglas Lamont een blender te activeren. Wanneer The Blender, zoals de fabriek gaat heten, op volledige productiecapaciteit is, zal deze 400 miljoen flesjes met gezonde drankjes per jaar produceren.

Ruim vier jaar is er gewerkt aan de bouwplannen van de nieuwe fabriek. In alle fases van het project staat duurzaamheid hoog in het vaandel. innocent verandert de traditionele manier van bouwen, ontwerpen en het draaien van een fabriek. Door herbruikbare energie te gebruiken, duurzaam om te gaan met water en afval als hulpbron te beschouwen beperkt innocent de CO2-uitstoot van de nieuwe fabriek. Daarnaast streeft innocent naar een gezonde en prettige werkomgeving.

Douglas Lamont, CEO van innocent drinks: “Vandaag start een geweldig avontuur voor ons bedrijf. Met de bouw van deze fabriek kunnen we laten zien dat het daadwerkelijk mogelijk is om water, afval en energie te reduceren, en dat terwijl het een prachtige plek wordt om te werken. We hopen hiermee grote veranderingen in de wereld aan te moedigen. Dit voelt als een enorme stap voorwaarts.”

Ook de ligging is duurzaam: door te kiezen voor Rotterdam als nieuwe thuisbasis, vindt de productie zo dicht mogelijk plaats bij de plek waar de ingrediënten arriveren. Zodoende hoeven er minder kilometers te worden gereden. Op jaarbasis scheelt dat ruim 13.000 vrachtwagenritten.

Werkgelegenheid

De komst van de fabriek zorgt voor zo’n 200 nieuwe banen. Hoewel The Blender pas eind volgend jaar in productie zal zijn, worden de teams in de loop van het jaar gestaag opgebouwd*. Het gaat om functies in Finance, Supply Chain, Operations, Kwaliteit & Voedselveiligheid, Veiligheid & Duurzaamheid, Engineering & Faciliteiten. Deze omvatten productie-ploegarbeiders, heftruckchauffeurs, ingenieurs, verpakkers, allerlei analisten, hygiëne-experts en mensen voor het onderhoud van gebouwen.

Rotterdam Food Hub

De fabriek wordt begin 2021 geopend. De productie zal in het eerste kwartaal van 2021 worden opgestart en in 2022 moet The Blender op volle toeren draaien. Er zullen zo’n 400 miljoen flesjes gekoeld sap per jaar geproduceerd worden voor 17 Europese landen. innocent investeert $ 250 miljoen (€ 223 miljoen) in de fabriek.

innocent is het eerste bedrijf dat zich vestigt in de Rotterdam Food Hub, het 60 hectare groot nieuwe bedrijventerrein aan het Calandkanaal dat Havenbedrijf Rotterdam speciaal inricht om bedrijven uit de ‘agrofood’ sector optimaal te faciliteren. Zo krijgt de Rotterdam Food Hub de beschikking over meerdere ligplaatsen speciaal voor binnenvaartschepen en worden de warehouses direct aan de kades gesitueerd, waardoor gekoelde en bevroren lading snel opgeslagen, bewerkt of getransporteerd kan worden.