Het zijn uitdagende tijden voor werkend Nederland. Een verzuimverzekering biedt volledige ondersteuning bij re-integratie van zieke werknemers. Fijner is het om helemaal niet ziek te worden. Maar hoe zorg je ervoor dat je ondanks de coronamaatregelen vitaal en veerkrachtig blijft? Directeur van Skils en GZ-Psycholoog Ulrika Leons heeft de oplossing: breinvriendelijk werken. Maar hoe werkt dat precies?

Net als je spieren moet je brein herstellen van het ‘aan staan’. Ulrika: “Gebeurt dat niet, dan kan dat leiden tot futloosheid, hoofdpijn, concentratieproblemen of oververmoeidheid. Bovendien word je minder productief, efficiënt en creatief. En maak je sneller fouten. Als je breinvriendelijk werkt, kies je er bewust voor wanneer je wel en geen informatie consumeert. En richt je je dag en omgeving in op basis van de mentale inspanning die je moet leveren.”

Die mentale inspanning kent drie niveaus:

· Laag (ontfocussen): op dit niveau herstelt je brein. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een kop koffie drinkt en even uit het raam staart.
· Middelhoog (switchtasken): op dit niveau switcht je brein continu tussen verschillende, niet al te complexe taken. Denk aan afstemmingstaken of mails beantwoorden.
·  Hoog (focussen): op dit niveau is je brein diep gefocust. Je voert geconcentreerde taken uit, zoals complex denkwerk, verbanden leggen of rapporten schrijven.

“Als je breinvriendelijk werkt, wissel je deze niveaus met elkaar af”, legt Ulrika uit. “En kies je er bewust voor in welke omgeving je je taken doet.”

Praktische tips om breinvriendelijk te werken

1. Weet dat het brein verschillende versnellingen heeft en dat een ruststand belangrijk is voor herstel. Deel je werk zodanig in dat je je brein in de juiste versnelling zet bij het juiste werk en dat je voldoende hersteltijd neemt voor je brein.
2. Weersta de verleiding van urgentieverslaving. Voer vaste, individueel afgestemde momenten in voor mail, berichtjes en telefoontjes, eerder dan een constante stroom toe te laten die de focus weghaalt van andere werktaken.
3. Zorg voor voldoende herstelmomenten voor het brein. Laat alle technologie elke dag een tijdje voor wat ze is. Je brein heeft behoefte aan rust door te ontfocussen.
4. Blokkeer alle pop-up vensters en meldingen op je computer en mobiele telefoon die afleiding veroorzaken. Neem wel de pauzes die de computer aanbeveelt.
5. Deel je tijd zo in dat je ook onbereikbaar bent als je je diep moet concentreren of wil herstellen. Als je bereikbaar bent kun je taken doen die bijna automatisch gaan, niet veel concentratie vergen, niet moeilijk zijn en van relatief korte duur. Grijp die momenten aan om de informatie uit te wisselen die je nuttig of nodig vindt.