De Kringloopbranche doet een oproep aan de informateur om de randvoorwaarden van kringloopbedrijven te verbeteren. Zo kunnen zij meer impact maken op het gebied van mens en milieu: meer werkgelegenheid en minder CO2 uitstoot!

Al jarenlang vervult de kringloopbranche een belangrijke rol op het gebied van duurzaamheid en inclusieve samenleving. Maar de kringloopbedrijven kunnen nog meer betekenen op dit vlak als de voorwaarden waaronder zij werken verbeteren. De branchevereniging heeft daarom een oproep gedaan aan de informateur om deze voorwaarden te verbeteren. Kringlooporganisaties bieden veel werkplekken voor mensen die het moeilijk(er) hebben op de reguliere arbeidsmarkt. De branche vraagt om minder obstakels in wet- en regelgeving, waardoor participeren voor iedereen eenvoudiger wordt. Daarnaast roept zij op voor meer tools voor werkgevers, zoals budgetten voor begeleiding en scholing. Dit werkt motiverend voor werkgever en werknemer.

Een ander voorbeeld is het creëren van meer inleverplekken voor herbruikbare goederen. Zorg dat het mensen gemakkelijk wordt gemaakt om hun spullen in te leveren. De branche pleit voor een inlevermogelijkheid op elke milieustraat. Verder roept de branche op tot een eerlijker lastenverdeling. Veel kringlooporganisaties betalen voor het wegbrengen van restafval naar de milieustraat, soms zelfs het tarief voor bedrijfsafval. Dit werkt contra productief, zeker omdat kringloopbedrijven zoveel mogelijk streven naar zo weinig mogelijk restafval.

Een ander belangrijk punt is het stimuleren van duurzaamheid bij de consument. De BKN zegt: zorg dat gebruikte goederen beter kunnen concurreren met nieuwe goederen en verlaag het btw-tarief voor tweedehands producten of nog beter: schaf het af!

Kortom, door het verbeteren van de randvoorwaarden van de branche kunnen de kringloopbedrijven nog meer bereiken op het gebied van mens en milieu!

De 215 kringloopwinkels die aangesloten zijn bij de Branchevereniging voor Kringloopbedrijven (BKN) en het 100%Kringloop keurmerk hebben zijn non-profit bedrijven, die door middel van verkoop van tweedehands spullen bijdragen aan een duurzame planeet. Daarnaast bieden ze aan duizenden mensen werk- en leerplekken. Dit zijn veelal mensen die door een arbeidshandicap of psychische kwetsbaarheid het moeilijker hebben op de reguliere arbeidsmarkt