In Den Bosch verrijst in de komende acht maanden een revolutionair en duurzaam kantoorgebouw. Dit kantoor geeft antwoord op de vraag naar een nieuwe generatie werkplekken: werkplekken die effectief werken stimuleren in een aangename omgeving en zich gemakkelijk laten aanpassen. Bovendien heeft dit kantoorgebouw een zeer lage CO2-impact.

De drijvende krachten achter het project zijn Campus Offices, een aanbieder van full-service kantooromgevingen en HOLD, een conceptuele bouwer voor duurzame kantoorgebouwen. Samen realiseren zij een nieuw type kantoorgebouw van ruim 4.000 vierkante meter aan de Hambakenwetering 1C, in Den Bosch. Het gebouw wordt zo snel opgeleverd omdat het volledig bestaat uit hout en met kant-en-klare elementen wordt opgebouwd. Deze houtconstructie slaat ook nog eens CO2 op, waar traditionele bouw met beton juist zorgt voor meer CO2-uitstoot. Jasper Stam, (commercieel directeur, HOLD): “Waar veel bouwprojecten stilliggen of kampen met flinke vertragingen zijn wij in staat om met dit concept toch in korte tijd een duurzaam kantoorgebouw te realiseren. Dat is in deze tijd best bijzonder.

Met de constructie van hout, flexibele indeling en slimme gebouw technologie spelen we in op de toenemende vraag naar aanpasbare ruimtes, waarin mensen op een aangename manier kunnen werken en verblijven.” Uitbreiding Campus Hambaken De bouw van het kantoorpand is onderdeel van de uitbreiding van Campus Hambaken. Campus Offices is eigenaar en exploitant van het full-service kantoorconcept. Pim Trommelen, (commercieel directeur, Campus Offices): “De plannen voor de uitbreiding zijn passend bij onze langetermijndoelstellingen, en dragen bij aan de groei en verduurzaming van de Campus-portefeuille.”

Een HOLD-gebouw: duurzaam en aanpasbaar

De nieuwbouw van HOLD betekent een forse uitbreiding van de Campus locatie en creëert extra gedeelde voorzieningen als vergaderruimten, koffiecorners en stiltewerkplekken. Ook heeft het gebouw een flexibel wandsysteem, waarmee ruimtes eenvoudig aangepast kunnen worden aan toekomstige ontwikkelingen zonder dat tijdens het herindelen van de ruimte onnodig afval wordt geproduceerd. Campus Offices kan via het digitale systeem van HOLD zelf de grootte en opties van het gebouw bepalen. Het gebouw wordt vervolgens in de fabriek geprefabriceerd en op locatie turn-key gemonteerd. Dit resulteert niet alleen in een schonere en stillere bouwplaats, maar zorgt ook voor zeer beperkte stikstofuitstoot. Hierdoor blijft de overlast voor de omgeving beperkt, met name door de korte bouwtijd.

Inzicht in energieverbruik

Het toekomstige kantoorgebouw in Den Bosch beschikt daarnaast ook nog over slimme technologie om een comfortabel binnenklimaat te realiseren, met een minimaal energieverbruik. Alle gebruikers krijgen een mobiele app waarmee de werkomgeving en ondersteunende diensten aangestuurd kunnen worden. Automatische rapporten bieden huurders vervolgens inzicht in het dagelijks gebruik van het kantoor, inclusief advies om een nog lager energieverbruik en CO2-uitstoot te realiseren.

Voorbeeld van noodzakelijke vernieuwing

Beide partijen zien de nieuwbouw als een voorbeeld in de noodzakelijke vernieuwing naar toekomstbestendige kantoorgebouwen. Pim Trommelen (commercieel directeur, Campus Offices): “We werken anders, organisaties evolueren sneller en hebben behoefte aan een inspirerende, aanpasbare en effectieve werkomgeving, passend bij de wensen van de nieuwe generatie werknemers. Een uitdagende opgave voor organisaties, waarvoor dit gebouw een voorbeeldfunctie vervult.”