Tijdrit met de aarde. Herinneringen en ervaringen 50 jaar Club van Rome

Publicatie: oktober 2018
Prijs: € 10,-- (incl verzendkosten)
Taal: Nederlands

Bestel nu online rechtstreeks bij de uitgever.

Het rapport Grenzen aan de Groei van de Club van Rome, dat in maart 1972 officieel verscheen maar al in augustus 1971 uitlekte, zorgde wereldwijd voor veel commotie.

De Club van Rome was een organisatie van onderzoekers en zakenmensen, die in april 1968 in Rome samenkwamen uit bezorgdheid over de ‘kritieke situatie van de mensheid’. Dit resulteerde in een rapport dat werd uitgewerkt aan het erkende instituut MIT door onderzoeker Dennis Meadows.

Grenzen aan de Groei onderzocht vijf grote wereldproblemen in hun onderlinge verband: de groei van de bevolking, de voedselproductie, de industriële productie, de uitputting van grondstoffen en milieuvervuiling. De alarmerende slotsom van het rapport was, dat als de wereld zo doorging met consumeren, het systeem binnen een eeuw op de klippen zou lopen.

In 1970 las wetenschapsjournalist Wouter van Dieren het eerste concept en realiseerde de mogelijke impact. Hij zorgde ervoor dat het rapport naar de Nederlandse pers lekte, die hiermee een wereldprimeur had.

In dit boekje kijken ruim 50 betrokkenen terug op de impact van het rapport op hun eigen denken en doen.

 

Share Button