Smart Humanity

Auteur(s): Wouter Bronsgeest en Sandra de Waart
Publicatie: november 2020
Prijs: € 24,99
Taal: Nederlands

Op het gebied van informatiemanagement, informatievoorziening en informatietechnologie zijn talloze professionals werkzaam om de informatiebehoefte van werknemers en burgers in een data-intensieve maatschappij in goede banen te leiden.

Binnen het vakgebied ontstaat een toenemend besef dat informatieprofessionals nadrukkelijk ook een verantwoordelijkheid hebben voor hun omgeving en voor de maatschappij. Dat de snelle technologische ontwikkelingen tevens aandacht vragen voor sociale en ethische aspecten. Het dwingt informatieprofessionals om bij te blijven op hun vakgebied – een leven lang leren – en over de grenzen van hun eigen domein contact te maken met andere experts.
Technologie is pas ‘smart’ als de mens er baat bij heeft. Rekening houden met de impact van nieuwe toepassingen en technologie is een essentieel onderwerp geworden. Met als centrale vraag: halen we het beste uit onszelf en uit onze producten, diensten en uitvindingen ten gunste van de mensheid? Dat is Smart Humanity.

In dit boek verkennen tientallen informatieprofessionals, zowel practitioners als wetenschappers, het onderwerp Smart Humanity vanuit hun eigen perspectief. Aan de hand van de thema’s Smart Professional, Smart Designer & User, Smart Citizen, Smart Data en Smart Ethics word je als lezer ondergedompeld in de wereld van mens en technologie en de fundamentele veranderingen in de maatschappij. Iedere bijdrage sluit af met enkele kernboodschappen en een opsomming van geraadpleegde bronnen. De langere bijdragen worden afgewisseld met columns van verschillende schrijvers afkomstig uit diverse vakbladen.

Dit boek is een initiatief van de KNVI, de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals.

Met bijdrage van:
Huib Aldewereld, Martijn Aslander, Martin van den Berg, Piet Boekhoudt, Anita Bosman, Jurjen Braakhekke, Klaas Brongers, Wouter Bronsgeest, Petra van Driel, Natascha van Duuren, Danny Greefhorst, Rian van Heur, Stephen Ibaraki, Iemke Idsingh, Ken van Ierlant, Vincent Janssen, Henriëtta Joosten, Theo Kishna, Dion Kotteman, Abraham de Kruijf, Ouren Kuiper, Joost van Lier, Sicco Maathuis, Rik Maes, Jacques Jan Muller, Ronald de Nijs, Guido Ongena, Sieuwert van Otterloo, Victor de Pous, Pascal Ravesteijn, Erik Saaman, Daniël Smits, Anna Snel, Lineke Sneller, Jasper Snoeren, Marlies van Steenbergen, Rick Strijbos, Sandra de Waart