Lef en moed – voor een klimaat van hoop en aanpakken

Auteur(s): Frits Verhoef
Publicatie: april 2018
Prijs: € 19,95
Taal: Nederlands

Frits Verhoef deelt zijn zorgen over de razendsnelle opwarming van de aarde. En over onze collectieve verslaving aan olie en gas. Er gebeurt veel op het gebied van energietransitie, maar het gaat niet snel genoeg. “We waren te druk met het bewaken van ons eigen geluk.“ Die laatste zin komt uit een van de liedjes van De Dijk. Door het boek heen vind je veel songteksten van De Dijk, liedjes die een inspiratiebron waren bij het schrijven van dit boek.

Lef en moed maakt wakker, maar geeft bovenal hoop dat we de ontwikkelingen met vereende krachten toch tot een goed einde kunnen brengen. Verhoef vertelt je dit allemaal alsof je tegenover hem aan de keukentafel zit, met een goede fles wijn op tafel, terwijl de muziek van De Dijk klinkt, pakkend en passend bij dit verhaal. Verhoef komt ook met originele voorbeelden om onze energieverslaving te illustreren, want had je zelf al eens uitgerekend hoeveel uur Arjen Robben moet voetballen om evenveel energie te verbruiken als een reiziger er doorheen jaagt op een vlucht naar Ibiza? (Het antwoord is overigens: 140.000 wedstrijden.)

Na zijn studie Technische Natuurkunde (Delft) werkte Verhoef (1971) in de telecommunicatie en het bankwezen. Tot hij de moedige stap nam om in zonne-energie te stappen. Met zijn bedrijf Energieker was hij één van de eersten die zonnepanelen via het internet aanbood. Vele zonnepanelen later besloot hij zich toe te leggen op de volgende uitdaging: verwarmen zonder gas. Daarnaast is Verhoef oprichter geweest van een van de eerste energiecoöperaties: de Zonvogel. Ook is hij – als een van de initiatiefnemers – ambassadeur van Follow This, de groep van aandeelhouders die Shell duurzamer wil maken.