Keerpunt in zicht. Hoe verder met milieu en duurzaamheid

Auteur(s): Diverse
Publicatie: juli 2021
Prijs: € 27,50
Taal: Nederlands

Zelden was zoveel kennis, ervaring en wijsheid over beleid op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid samengebald in zo’n compact, leesbare bundel:

in 25 essays en interviews delen oud-bewindslieden (Pieter Winsemius, Ed Nijpels, Jacqueline Cramer), prominente ex-top-ambtenaren, onderzoekers, wetenschappers, deskundigen hun beste inzichten. Een greep uit degenen die in het boek een bijdrage leveren: Rathenau-directeur Melanie Peters, astronaut Andre Kuipers, poolreizigster Bernice Notenboom, Klaas van Egmond (oa. Sustainable Finance Lab), Marjolein Demmers (directeur Natuur en Milieu), Volkert Engelsman (directeur EOSTA, Wim van den Donk (oa. ex-Commissaris der Koningen van Noord-Brabant), Annemieke Nijhof (oa. ex-Secretaris-Generaal Algemene Zaken), Rein Willems (ex-directeur Shell NL), Bram van de Klundert (oa. ex-directeur Waddenfonds), Paul de Jongh (projectleider 1e Nationaal Milieubeleidsplan, Wouter van Dieren (oa. Lid Club van Rome), Peter Blom (decennialang ceo Triodos bank) Herman Wijffels (oa. ex-voorzitter Raad van bestuur RABO-bank en bewindvoerder Wereldbank). Het (uitvoerige) voorwoord is geschreven door prinses Laurentien van Oranje.

Het boek is een initiatief van Marius Enthoven (ex-Hoofdinspecteur Milieuhygiene en ex-Directeur-Generaal Milieubeheer van Nederland als daarna van de Europese Unie -waarschijnlijk zelfs de beste ooit) en Kees Zoeteman, ex-directeur van het RIVM (ten tijde van het geruchtmakende ‘Zorgen voor Morgen’ uit 1988).

Kenmerken van het boek? Verrassend, leerzaam en op een aantal punten ook zeer concreet perspectief voor de komende vijftig jaar milieu- en duurzaamheidsbeleid.

Het boek is gedrukt op Vibers olifantsgras, dat groeit op marginale grond, geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen vergt, en per hectare viermaal zoveel CO2 opneemt als bomen.