Business Model Shifts. 6 wegen naar nieuwe waardecreatie voor klanten

Auteur(s): Patrick van der Pijl, Justin Lokitz, Roland Wijnen, Maarten van Lieshout
Publicatie: november 2020
Prijs: € 39,90
Taal: Nederlands

Stap weg van traditionele, verouderde en inefficiënte bedrijfsmodellen om waarde te verhogen en klanten positief te verrassen.

Nooit eerder heeft de zakenwereld zoveel radicale veranderingen meegemaakt. Veranderingen in technologie, in fysieke beperkingen en in consumentengedrag. Deze enorme versnelling van veranderingen zet een schijnwerper op de economie en bedrijven en businessmodellen die zich moeten aanpassen of sterven tijdens hun poging.

Als managers, besluitvormers, ondernemers, intrapreneurs en veranderingsagents, is het aan jou om de businessmodellen van je organisatie opnieuw te ontwerpen en te veranderen om ervoor te zorgen dat je organisatie voortleeft en bloeit in de toekomst. Business Model Shifts laat zien hoe je dit allemaal kunt doen, en nog veel meer.

Het boek onderzoekt zes verschillende soorten verschuivingen in het businessmodel, die elk een structurele fout in het huidige economische systeem aanpakken, en identificeert de kansen die aan de andere kant van die tekortkomingen liggen:

1. De diensten shift: de verschuiving van producten naar diensten die de ‘job to be done’ klaren voor klanten;
2. De stakeholder shift: de verschuiving van aandeelhoudersgerichtheid naar het creëren van waarde voor alle stakeholders;
3. De digitale shift: de verschuiving van gefragmenteerde bedrijfsactiviteiten naar altijd verbonden zijn met klanten en hun behoeften;
4. De platform shift: de verschuiving van onderbediend naar mensen rechtstreeks verbinden om waarde uit te wisselen;
5. De exponentiële schift: de verschuiving van 10% verbeteren naar exponentieel denken en 10x groei;
6. The circulaire shift: de verschuiving van take-make-dispose naar herstellende, regeneratieve en circulaire waardecreatie.

Business Model Shifts omvat 39 casestudies, 60+ individuele bedrijfsmodellen en meer dan 30 patronen en is een uitgebreide bron voor het begrijpen van de mindset, kansen, business model opties en gedurfde stappen die je kunt nemen om je eigen shift voor de toekomst te creëren.