Op vrijdag 27 november 2020 opent BlueCity Lab haar deuren voor biotechnologen, ontwerpers en innovatieve bedrijven. Op deze Rotterdamse maakplek worden de materialen en producten van de toekomst ontwikkeld, denk aan leer van planten, zelfhelend beton van bacteriën of zelfs een urn van schimmels. De Rotterdamse wethouder Duurzaamheid, Arno Bonte, opent deze plek feestelijk online.

Hoewel de innovaties nog experimenteel zijn, is de reden om te starten bloedserieus. “De markt heeft dringend alternatieven nodig. Producten die op een duurzame en slimme manier zijn ontworpen, met toekomstbestendige materialen, zodat we straks helemaal geen afval meer hebben,” aldus Nienke Binnendijk, directeur BlueCity Lab. “Toegankelijke plekken voor experimenten en kennisdeling zijn cruciaal voor de transitie naar de nieuwe economie.

Essentiële combinatie van labs

Met steun van partners als Rabobank Rotterdam, Stichting DOEN en Gemeente Rotterdam realiseerden Binnendijk en haar team een ruim 2000 m² grote ruimte, bestaande uit een lab om te experimenteren met schimmels, een bacterieel lab en een algemeen lab voor licht biochemisch werk, aangevuld met een werkplaats met 3D printers, een CNC-frees en houtbewerkingsmachines. “Die combinatie van ruimtes is uniek en essentieel,” aldus Binnendijk: “In de de labs kweek je materiaal, in de werkplaats zet je dat om in een product. Zo kun je je prototype ontwikkelen en testen.” In samenwerking met Hogeschool Rotterdam bereidt het BlueCity Lab bovendien studenten vanuit een circulaire praktijksituatie voor op de arbeidsmarkt van de toekomst.

Nieuwe bio-oplossingen dankzij extra plek

Het BlueCity Lab biedt ruimte aan bioniers als Lori Goff, die UnPlastic ontwikkelt, een composteerbaar verpakkingsmateriaal van bierbrouw-afval, Marjanne Cuypers-Hendrikson ontwikkelt er SeaWood, milieuvriendelijke alternatief voor spaanplaat, Willem Flinterman test de afbraak van piepschuim door meelwormen en schimmels, wat veel uitstoot bespaart en Emma van der Leest, grondlegger van BlueCity Lab, werkt er aan haar gekweekte materialen. Binnendijk opent het Lab in een top van biodesigner Ilse Kremer, gekleurd met pigment uit schimmels, die de mode-industrie minder vervuilend maakt.

Circulair verbouwd laboratorium

Door de verbouwing van BlueCity Lab en de FoodHub, iets verderop in de kelders, grotendeels uit te voeren met hergebruikte materialen – een schijnbaar onmogelijke opgave, gelet op de eisen gesteld aan dit soort ruimtes – is 112.000 kg CO2-equivalent bespaard. Hiervoor rijd je 643 keer met een personenauto vanaf BlueCity naar Parijs heen en weer, of anderhalf keer naar de maan. Het Lab draait bovendien op zonnepanelen.