De BBN houdt zich al jarenlang bezig met het op de agenda zetten van maatschappelijk verantwoord ondernemen in de bloemenwinkels. De organisatie heeft hiervoor onder andere de Barometer Duurzame Bloemist opgezet, waarmee bloemisten zich kunnen certificeren. Daarmee kunnen zij zich profileren als ‘duurzaam’ tegenover hun klanten, particulieren én bedrijven. Het duurzame aspect varieert van de verkoop van biologische bloemen tot energiebesparing in de winkel.

Drie bloemisten bijna klaar
Drie bloemisten zijn bijna klaar voor certificering, werd woensdag duidelijk: Jan Pieter Hartog van Bloemgoed in Alkmaar, Ruud Steur van ’t Zonnetje in Warder en Erwin Westerman van Bloembinderij De Nobel in Zoetermeer. Alledrie zijn ze enthousiast over maatschappelijk verantwoord ondernemen. “De gemeente Alkmaar is erg bezig met het thema. Als ik straks een ‘duurzame bloemist’ ben, heb ik gemakkelijker toegang tot de gemeente; daar ben ik van overtuigd”, lichtte Hartog toe.

Overheid gaat duurzaam inkopen
De verschillende overheden hebben afgesproken dat zijn vanaf 2010 duurzaam gaan inkopen. Het Rijk voor 100% en gemeenten voor 75%. “Hier ligt dus een enorme kans voor u als bloemist. De overheid heeft jaarlijks €40 miljard te besteden”, zei Lobke Vlaming van Stichting MVO-Nederland. Bovendien is het essentieel om duurzaam te zijn, stelde zij, want de natuurlijke hulpbronnen raken in snel tempo op.