Het UTZ Certified cacaoprogramma viert haar 5 jarig bestaan. Sinds de start in 2009 zijn bijna 340.000 boeren UTZ gecertificeerd en werken daarmee volgens de strikte criteria die het programma stelt aan de duurzame productie van cacao. Dit betekent dat boeren hun levensstandaard kunnen verbeteren en tegelijkertijd rekening houden met het milieu en zorgen voor goede sociale omstandigheden. Inmiddels hebben deze boeren gezamenlijk voldoende duurzame cacao geproduceerd voor 20 miljard melkchocolade repen van 100 gram, verkrijgbaar in 111 landen wereldwijd.

Minister Ploumen feliciteert UTZ Certified 
Vijf jaar geleden werd de eerste zak UTZ gecertificeerde cacao overhandigd aan de toenmalige minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders. Vandaag ontving minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Han de Groot, algemeen directeur UTZ Certified om de 13 miljoenste zak duurzame cacao in ontvangst te nemen. “In de Sinterklaastijd wordt van oudsher veel chocolade gegeten. Een goed moment dus om stil te staan bij de situatie in de cacaosector. Het UTZ duurzaamheidsprogramma heeft in vijf jaar succes geboekt. Er is een hoger productievolume, lagere kosten en een hoger netto inkomen. Door samen te werken met grote bedrijven, kan UTZ voor veel cacaoboeren een verschil maken. Daardoor smaakt zo’n letter nog beter,” aldus minister Ploumen.

Impactstudies tonen positief effect
Verschillende studies die de impact van UTZ Certified op boeren hebben onderzocht, laten zien dat het programma bijdraagt aan een betere toekomst voor boeren, hun families en de planeet. Boeren geven aan dat ze door trainingen betere landbouwmethoden kunnen toepassen wat heeft geleid tot een hogere productie. De toename van het inkomen heeft ervoor gezorgd dat meer kinderen de mogelijkheid hebben naar school te gaan. Zo zijn er nog meer positieve resultaten die bevestigen dat duurzame productie bijdraagt aan een betere levenstandaard.

Duurzaamheid moet normaalste zaak van de wereld worden
Ook consumenten zijn zich steeds meer bewust van de uitdagingen in de cacaosector en vragen om producten die op een verantwoordelijke manier zijn verbouwd. Door samen te werken met grote en kleine bedrijven wil UTZ dat duurzame landbouw de normaalste zaak van de wereld wordt. Inmiddels zijn chocolade producten met het UTZ keurmerk in 111 landen verkrijgbaar.

Over UTZ Certified
UTZ Certified is een programma en keurmerk voor wereldwijde duurzame landbouw. Duurzame landbouw helpt boeren, medewerkers en hun families om hun ambities te bereiken en draagt bij aan het behoud van onze natuurlijke grondstoffen, nu en in de toekomst. Voor meer informatie: www.utzcertified.org