Bijna 30 bedrijven tekenen Textielconvenant

Er is een grote bereidheid onder bedrijven om het convenant dat de kleding- en textielketen verder helpt verduurzamen, te ondertekenen. Al bijna 30 bedrijven in de kleding- en textielsector hebben besloten dat het nu de tijd is om verdere stappen te zetten naar een duurzamere sector. Het gaat onder meer om Wehkamp, Zeeman, HEMA, Coolcat, MS Mode, America Today, Miss Etam, Steps, WE Fashion, O’Neill, De Bijenkorf, Sting , Costes, G-Star, Claudia Sträter, Expresso, Vanilia, Summum Women, Manderley, Okimono, Essenza, Lampe Technical Textiles, Schijvens Corporate Fashion, Jolo, BizNiz Confectie, HAVEP, Groenendijk. Zij ondertekenen in ieder geval op 4 juli het convenant.

Vertrouwen

Een marktinventarisatie maakt duidelijk dat tientallen andere ketens, merken en producenten van bedrijfskleding en confectietextiel ook overwegen aan te haken. De sector heeft er vertrouwen in dat het beoogde aantal van 35 bedrijven wordt gehaald. Dan kan het convenant formeel in werking treden. Het is opgesteld door een brede coalitie van brancheorganisaties, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid. Het heeft tot doel de arbeids-, milieu- en dierenwelzijn omstandigheden te verbeteren in landen waar Nederlandse bedrijven kleding en textiel laten maken. Over vijf jaar moeten de deelnemers 80% van de omzet op de Nederlandse markt vertegenwoordigen. Dat spraken de convenantspartijen af. Uniek in de wereld
Op 8 juni organiseerde de kleding- en textielbranche een ontmoeting met minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) voor bedrijven die hebben aangegeven te gaan tekenen of dit willen gaan doen. Tijdens deze bijeenkomst werd het convenant uitgebreid toegelicht en werden vragen van de sector beantwoord. Minister Ploumen: ‘De Nederlandse IMVO-convenantenaanpak is uniek in de wereld. We weten waar we naar toe willen: Betere arbeidsomstandigheden voor miljoenen textielwerkers en transparante informatie voor de consument. Ik ben blij dat al zoveel bedrijven die weg willen bewandelen en ik reken erop dat de rest snel volgt, zodat we daadwerkelijk aan de slag kunnen.’

Evenwichtig verduurzamen

De kleding- en textielsector kijkt uit naar het formele moment van ondertekening. Dan wordt namelijk definitief gestart met de uitvoering van het convenant. Het is nadrukkelijk ook een moment om met concrete en realistische maatregelen de kleding en textielsector op een evenwichtige manier verder te verduurzamen. Daarbij wordt voortgebouwd op het plan van aanpak dat de Nederlandse sector in 2013 startte.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de brancheorganisaties van de textiel- en kledingindustrie: VGT, INretail & MODINT.

Share Button