Van 13 t/m 27 juni organiseert buitenwinkel Bever voor de eerste keer de Buitenmens-veiling. Een veiling met daarin negen unieke items gemaakt van oude buitengear. Van een Teddy bodywarmer en klimbroek tot een cross body bag, ieder item is samengesteld uit materialen die in de Bever-recyclestraat zijn ingeleverd en in het reparatie-atelier zijn omgetoverd tot nieuwe producten. Aan de ingeleverde items zijn bijvoorbeeld functionele handigheidjes toegevoegd, creatief herstelwerk gedaan of producten zijn weer opnieuw in elkaar gezet. Door het organiseren van de veiling wil de buitenwinkel consumenten bewust maken van het feit dat ze minder kunnen bijdragen aan de groeiende afvalberg door hergebruik. 

Bieden door middel van bomen

Niet alleen de veiling is uniek te noemen, ook de manier van bieden is anders dan de gemiddelde veiling. In plaats van geld kan op elk item worden geboden met bomen. Een knipoog naar het goede doel waar Bever de totale opbrengst van de veiling aan doneert: Trees for All. Eén boom staat gelijk aan € 5. Voor elk boom die is geboden, doneert Bever zelf ook een boom. Daarbovenop verdubbelt Bever ook nog de winnende biedingen, zodat Trees for All zo veel mogelijk bomen in Nederland en het buitenland kan planten. 

Afval in een nieuw jasje

Christian de Jong, manager Duurzaamheid & Innovatie bij Bever, zegt het volgende over de veiling en de Buitenmens-collectie: “Overproductie en overconsumptie vervuilen buiten. Daarom doen we er alles aan om daar zelf minder aan bij te dragen en consumenten bewust te maken hoe ook zij hier een bijdrage aan kunnen leveren. ‘Naast de acht unieke items die onze Buitenexperts voor de veiling hebben gemaakt, hebben we ook de Buitenmens-collectie dat is gemaakt van ingeleverde materialen. Zoals een nieuwe tas gemaakt van een oude tent. Een versleten jeans dat terugkomt als T-shirt en een beanie gemaakt van een ingeleverde wollen trui. Zo maken we het direct tastbaar. Afval in een nieuw jasje. Gegarandeerd klaar voor buiten en ze zien er nog gaaf uit ook.”

In een gerecyclede jas als eerste Nederlander de top van de Nuptse bereikt

Dat ingeleverde kleding nog prima een ronde mee kan, heeft Christian recent zelf nog ervaren. Hij bereikte vorige maand als eerste Nederlander de top van de Nuptse (7.861 m) in Nepal. Een ongelofelijke prestatie en tijdens een deel van de expeditie droeg hij ook nog in een donzen The North Face-jas die bij een van de Bever-winkels was ingeleverd met een klein mankement en door het reparatie-atelier werd gerepareerd.