Met ingang van 1 december start Barbara Baarsma bij PwC en wordt zij de nieuwe hoofdeconoom van PwC Nederland. Baarsma zal in deze rol tevens leidinggeven aan het hoofdeconomisch bureau van PwC. Zij volgt Jan Willem Velthuijsen op, die deze rol sinds de instelling ervan in 2014 heeft ingevuld.

Baarsma was van 2016 tot maart 2023 verbonden aan de Rabobank. Meest recent was zij CEO van de Rabo Carbon Bank. Daarvoor was Baarsma verbonden aan onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek. Sinds 2009 is zij hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast vervult zij verschillende maatschappelijke nevenfuncties. “Ik zie ontzettend uit naar deze rol bij PwC. Met de kennis van het economisch bureau en het netwerk van PwC kunnen we werken aan concrete duurzame oplossingen met bedrijven en overheden. Samen met collega’s wil ik graag een bijdrage leveren aan de grote economische en maatschappelijke transities die nu spelen, zoals digitalisering en vergroening.”

“Barbara is zeer gedreven, energiek en in staat om complexe problemen te vertalen naar gerichte oplossingen. Haar jarenlange ervaring maakt haar de meest geschikte kandidaat om deze strategische en belangrijke plek namens PwC te bekleden”, aldus Veronique Roos-Emonds, lid van de raad van bestuur van PwC en verantwoordelijk voor het economisch bureau.

Roos is Velthuijsen erkentelijk voor zijn werk als hoofdeconoom over de afgelopen 10 jaar. “Jan Willem heeft vanaf 2014 vormgegeven aan deze positie en een grote bijdrage geleverd aan het succes van PwC en verdient daarmee lof. De komende periode zal hij gebruiken om zijn werkzaamheden aan Barbara over te dragen en op verzoek van PwC zelf actief te blijven op het belangrijke thema energietransitie.”

(foto Harmen de Jong)