Baksteenproducent Vandersanden start samen met het Nederlandse 2Return een pilotproject voor een retourservice van houten pallets in Nederland en België. Daardoor vermindert de baksteenproducent het wegwerpgebruik van materiaal, zet het bedrijf volop in op circulariteit en komt het steeds dichter bij zijn doel om in 2050 CO2-neutraal te zijn. “We zetten een volgende stap in ons duurzaamheidsverhaal. Het mooiste maak je samen en door onze krachten te bundelen met onze klanten en 2Return, trekken we onze duurzaamheidsgedachte op alle niveaus door, van productieproces tot verpakking en transport”, zegt Raf Jansen, COO bij Vandersanden.

Vandersanden, het grootste baksteenproducerende familiebedrijf van Europa, is een pilotproject gestart voor een retourservice van pallets. Die service is een samenwerking tussen Vandersanden, zijn klanten (aannemers en handelaars) en het Nederlandse bedrijf 2Return. Na gebruik haalt 2Return namens Vandersanden wegwerppallets bij de klanten op, checkt ze op herbruikbaarheid, voert eventuele herstellingen uit en zorgt er vervolgens voor dat de pallets van Vandersanden weer bij de baksteenfabrikant terechtkomen. Op die manier kunnen houten pallets gemakkelijk hergebruikt worden en vermindert Vandersanden het wegwerpgebruik van materiaal. Bovendien biedt Vandersanden deze service volledig gratis aan.

Vandersanden rolt dit proefproject in een eerste fase uit bij een beperkt aantal geselecteerde klanten in Nederland en België. In een tweede fase evalueert Vandersanden het project en scherpt het bedrijf, waar nodig, de processen aan, om vervolgens de ophaalservice grootschalig uit te rollen in België en Nederland.

“We zetten een volgende stap in ons duurzaamheidsverhaal met deze retourservice. Door pallets te hergebruiken, gaan we verspilling tegen”, zegt Raf Jansen, COO bij Vandersanden. “Daarnaast vinden we het belangrijk om onze klanten de best mogelijke service te bieden en hen te ontzorgen. Met onze retourservice nemen we namelijk een groot stuk ballast weg bij onze klanten. Op basis van de data en inzichten die we verzamelen tijdens dit pilotproject willen we tegen de brede uitrol de puntjes op de i hebben staan.”

Circulaire verwerking van houten pallets drukt ook kosten

Dankzij deze retourservice draagt Vandersanden een steentje bij aan een groenere toekomst. Het project past binnen de visie van Vandersanden op Collectief Welzijn, de term waarbinnen Vandersanden onder andere al zijn initiatieven rond duurzaamheid bundelt. “Alles wat wij als bedrijf doen, is erop gericht om samen voor een mooiere toekomst te gaan. Ook dit nieuwe project zet deze ambitie kracht bij”, aldus Raf Jansen.

Door houten pallets te hergebruiken, zet Vandersanden volop in op circulariteit. Eerder verduurzaamde de baksteenproducent zijn verpakkingen al door ze minder te bedrukken en enkel nog hoezen te gebruiken die voor minstens 30 procent uit recyclaat bestaan. Daarmee zette het bedrijf een belangrijke stap richting circulariteit. Het pilotproject van de retourpallets is een volgende stap richting in de ambitie om volledig CO2-neutraal te zijn tegen 2050.

De retourservice biedt daarnaast ook een antwoord op de houtschaarste en de stijgende houtprijzen. Door ze te hergebruiken, blijven de pallets namelijk beschikbaar tegen een betaalbare prijs.

Snelle en efficiënte ophaling

Het retoursysteem van Vandersanden en 2Return ontzorgt aannemers en handelaars met een vlotte ophaling. Zij kunnen de houten pallets rechtstreeks en gratis laten ophalen door 2Return, binnen de tien werkdagen. Zo hoeven ze de pallets niet weg te werpen en besparen ze op de kosten die daarbij komen kijken.

“Samen met Vandersanden hopen we met deze retourservice de klant en het milieu te omarmen”, zegt Toine Domensino, Managing Director bij 2Return. “Het verzamelen, ordenen en centraal stockeren vergt immers vaak heel wat inspanningen van handelaars en aannemers. Met deze service hopen we hen dan ook tegemoet te komen en te ontzorgen.”

“Partnerships zoals deze met 2Return vallen onder onze visie op Collectief Welzijn. Het mooiste maak je samen en door onze krachten te bundelen, verzekeren wij een mooie toekomst voor de volgende generaties”, vult Raf Jansen aan. “Het is mede dankzij het engagement van onze klanten en partners dat wij ons een voorloper in duurzaamheid kunnen en mogen noemen.”