Als onderdeel van de samenwerking met het Internationaal Olympisch Comité, is Atos Origin voortdurend op zoek naar manieren om de milieubelasting van de Olympische Spelen te minimaliseren. Bij een dergelijk project is het belangrijk te meten hoeveel koolstofdioxide direct, indirect en via geassocieerde organisaties wordt uitgestoten, om vervolgens concrete verbeteringen te realiseren.

Dankzij de technologische oplossingen en de aanpak van Atos Origin heeft VANOC de CO2-footprint van de Winterspelen van 2010 aanzienlijk kunnen verkleinen. Onder meer door energiebesparingen en verbeterde toegang tot informatie via online portals.

Bijvoorbeeld door:

– De implementatie van een milieuvriendelijke infrastructuur door toepassing van virtualisatie. Door het ontwerp van een efficiëntere IT-infrastructuur kan het energieverbruik op verschillende punten met 30 procent worden teruggebracht.

– Het allereerste online vrijwilligersplatform. Ontwikkeld en beheerd door Atos Origin voor de Winterspelen van 2010, heeft het platform meer dan 50.000 aanmeldingen van mensen uit 100 landen verwerkt. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van het papierverbruik en de bijbehorende uitstoot van broeikasgassen.

– Het online accreditatiesysteem, voor het eerst geïmplementeerd in Vancouver, draagt in belangrijke mate bij aan de vermindering van de hoeveelheid papier die wordt gebruikt tijdens de Winterspelen van 2010. Voorheen werden aanvragen voor accreditatie afgedrukt en over de hele wereld verstuurd.

Atos Origin wordt geprezen om zijn externe Commentator Information System, waarmee de media rechtstreeks toegang hebben tot de laatste wedstrijduitslagen, en zijn externe INFO System, dat media toegang biedt tot het intranet van de Olympische familie, met informatie over evenementen, programma’s, biografieën van sporters, uitslagen en weersvoorspellingen.

“Het Sustainability Star-programma is ontstaan uit onze waardering voor onze partners, die zich hebben onderscheiden door de ontwikkeling van projecten met positieve en meetbaar sociale, economische en milieutechnische voordelen die nieuw zijn voor de Spelen en het gastland”, aldus Ann Duffy, directeur Duurzaamheid bij het VANOC. “De toewijding van onze partners, zoals Atos Origin, zowel in samenwerking als innovatie, heeft sterk bijgedragen aan de verbetering van de duurzaamheidsprestaties van de Spelen van 2010. Bovendien kunnen markten over de hele wereld profiteren van nieuwe hoogwaardige IT-oplossingen.”

“We zijn zeer vereerd met de VANOC Sustainability Star voor duurzaamheid als erkenning voor onze bijdrage aan groenere Olympische Spelen”, verklaart Rob Pols, CEO van Atos Origin in Nederland. “Technologie is een essentieel hulpmiddel voor alle organisaties om energie te besparen, het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te minimaliseren en de uitstoot van CO2 te verminderen. De Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver zijn een uitstekend voorbeeld van enkele van de mogelijkheden.”