BCD Travel, Climate Neutral Group, KLM,  NS Internationaal,  Talk & Vision – a KPN Company  en Raptim Travel spraken gezamenlijk de volgende ambitie uit: ‘In 2020 internationaal zakelijk reizen met 20% minder CO2-uitstoot mogelijk maken”. 

Dit gebeurde tijdens het kennisevent over het verduurzamen van het zakenreisbeleid, dat Climate Neutral Group organiseerde samen  met genoemde partners. Hier werden de oplossingen voor duurzaam zakenreizen positief en praktisch onder de aandacht gebracht aan een breed publiek van zakenreis- én MVO-managers.  De  presentatie van ambitie tijdens dit kennisevent, moet de aanwezige organisaties motiveren om duurzaamheid volwaardig te integreren in hun reisbeleid. 

Duurzaam zakenreisbeleid nog niet de standaard

Hoewel duurzaamheid bij steeds meer organisaties hoog op de agenda staat, lijkt dit als het gaat om zakenreizen veel minder het geval. Nog steeds is bij meer dan helft van de bedrijven het zakenreis beleid niet duurzaam. Bij veel organisaties staat dit wel op de agenda om op te pakken, maar ook een flink aantal leeft in de veronderstelling dat dit meer kost. Dit blijkt uit onderzoek van de Business Travel Show (BTS), die op 25 en 26 februari werd gehouden in Londen. Internationale groeiambities van grote organisaties en een duurzaam zakenreisreisbeleid lijken elkaar in de weg te staan. Onterecht, vinden de initiatiefnemers van de ambitie. Er kunnen wel degelijk op een effectieve manier duurzame stappen gezet worden voor wat betreft zakenreizen.

Ambitie

De complete tekst van de ambitie is bij gevoegd. Hier herhalen wij de visie van de initiatiefnemers.

BCD Travel

BCD Travel

“Over ‘groener’ reizen of reizen met minder impact op het klimaat wordt vooral veel gepraat en te weinig gedaan. Geen woorden maar daden zijn nodig. Ook als dit geld kost. Wij moeten gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen om slimmer te reizen zodat we minder negatieve impact hebben op het klimaat. Want blijven reizen is belangrijk, vooral voor een exportland als Nederland. Maar dat reizen kan wel milieubewuster. BCD Travel ondersteunt organisaties daarbij door de CO2-uitstoot van reizen volledig uit handen te nemen.”

Diederik Banken – Vice President Commercial Benelux

Climate Neutral Group – GreenSeat

“Wij hebben de expertise en tools waarmee wij voor internationaal opererende organisaties het  CO2-reductie en kostenbesparingspotentieel nauwkeurig in kaart kunnen brengen als start voor een duurzaam zakenreisbeleid. Daarnaast blijft compenseren van de CO2-uitstoot door zakelijke vliegreizen via klimaatprojecten de komende decennia onmisbaar om de CO2-uitstoot van de luchtvaart binnen de internationaal afgesproken doelstellingen te krijgen. Het is het  handelingsperspectief voor organisaties om hun klimaatimpact serieus te verkleinen.”

René Toet – Managing director

KLM

“De inzet van duurzame biobrandstof is voor luchtvaart de meest effectieve manier om CO2-uitstoot te voorkomen. Daarom kiest KLM ervoor samen met onze partners in het Corporate BioFuel programma de markt voor duurzame biobrandstoffen te ontwikkelen. Alleen door samen te werken met alle relevante partijen in de keten kunnen we deze markt een boost geven en een verandering bewerkstelligen.”

Fokko Kroesen – Corporate Manager Milieustrategie 

Talk & Vision – a KPN Company

“Videoconferencing is een snelle en effectieve oplossing voor face to face ontmoetingen, zonder elkaar daadwerkelijk te ontmoeten. Het stelt u in staat om op elke gewenste tijdstip en vanaf elke gewenste plaats eenvoudig te communiceren via video. Het draagt bij aan lagere kosten, minder kilometers en minder CO2-uitstoot. Daarnaast leidt het tot een beter onderbouwde besluitvorming en kortere doorlooptijden. Met andere woorden, videosamenwerking betekent effectiever zakendoen en een groenere wereld.”

Bart Jan Voskamp – Unified Communications Consultant

NS International

“De trein is een snel en comfortabel alternatief voor auto en vliegtuig voor reizen naar de belangrijkste zakelijke Europese steden in Duitsland, België, Frankrijk en Engeland. Met de trein bespaar je nu al tot 85% CO2 waarmee het kiezen voor de trein bedrijven kan helpen om ambitieuze CO2 doelstellingen te halen. Daarnaast gaat NS naar 0 gram CO2-uitstoot: De treinen rijden vanaf 2018 volledig op nieuwe groene stroom.”

Sofie Drijver – Hoofd marketing NS International

Raptim Humanitarian Travel 

“Het is vanzelfsprekend dat we fair trade koffie drinken, door kinderhanden gemaakte T-shirts laten hangen en onze flessen in de glasbak gooien. Groen vliegen hoort ook in dit rijtje thuis. De vraag moet niet zijn of je compenseert, maar waarom je niet zou compenseren. Wij verwachten dat iedereen die verantwoordelijkheid neemt – en geven daarbij zelf het goede voorbeeld.”

Bart Kruijsen – Managing director