Volgens Volkswagen-topman Pischetsrieder is het ook in het eigen belang om rekening te houden met milieu- en werknemersrechten. “Klanten hebben daar belangstelling voor, dus is het ook voor ons belangrijk om dat bij het opstellen van ons commercieel beleid in het oog te houden”, aldus Pischetsrieder woensdag.

De 32 ondernemingen die deelnemen aan het initiatief Corporate Social Responsability (CSR) zeggen dit wel op vrijwillige basis te doen. Voorlopig zijn er geen verplichtingen wat betreft rapportage van de voortgang van hun beleid. Ook zullen er geen overzichten komen van CSR-deelnemers die bepaalde afspraken niet nakomen.

Via de Europese ondernemersorganisaties UNICE en UEAPME hopen de CSR-oprichters binnen korte termijn nog enkele honderden andere grote bedrijven aan zich te binden. Ook het midden- en kleinbedrijf is op termijn welkom zich aan te sluiten bij het initiatief, dat uitgaat van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

De CSR-deelnemers ontkennen de verwijten van tal van milieuorganisaties dat zij slechts een loos gebaar maken en dat het alleen om een grote publicrelationsoperatie gaat. “Als het daarom zou gaan, hadden we de media hier niet uitgenodigd voor een presentatie, maar voor een lunch”, aldus mede-oprichter van het CSR-initiatief, de ex-Eurocommissaris en Belgische zakenman Davignon.

Volkswagen-topman Pischetsrieder wilde woensdag in ieder geval nare onderwerpen niet uit de weg gaan. Zijn concern raakte vorig jaar in opspraak wegens corruptie van politici en ondernemingsraadleden. “Je kunt ook nooit zeggen dat zulke zaken nooit gebeuren”, stelde hij. “Het hangt er gewoon vanaf hoe je daarmee omgaat en of je erover na wil denken en praten om dit te voorkomen”.