Alfen, specialist in energieoplossingen voor de toekomst, heeft met acht partijen een e-mobility consortium opgericht om een Groeiplan in te dienen bij het Nationaal Groeifonds. Het doel is om gezamenlijk een schaal- en innovatieslag te maken om daarmee de transitie naar elektrisch rijden te versnellen. Naast Alfen zijn ABB, ElaadNL, Fastned, Lightyear, NKL, Rocsys, Technische Universiteit Eindhoven en VDL-onderdeel van het consortium. Deze groep wordt mogelijk nog uitgebreid met andere partners.

Het Groeiplan van het e-mobility consortium is erop gericht om de transitie naar elektrische mobiliteit te versnellen. In 2025 moeten de Nederlandse steden emissievrij zijn wat betreft logistiek vervoer. Vanaf 2030 zal er een verbod komen op de verkoop van verbrandingsmotoren en mogen er alleen nog nieuwe emissievrije auto’s verkocht worden. Daarnaast moet in 2050 al het wegtransport emissievrij zijn. Dit geldt voor zowel personenvervoer als voor zwaardere voertuigen.

Om deze ambitie te realiseren moeten er grote stappen gezet worden. Het elektrisch vervoer moet slimmer en efficiënter worden en laadinfrastructuur moet klaargemaakt worden om de snelle groei in het aantal elektrische voertuigen en daarmee de hard groeiende vraag naar oplaadcapaciteit te faciliteren. Het consortium heeft als doel dit gezamenlijk te adresseren met een schaal- en innovatieslag.

Marco Roeleveld, CEO van Alfen: “Alfen zet de energietransitie aan middels haar innovatieve elektriciteitsoplossingen. Een belangrijk onderdeel van de energietransitie is het decarboniseren van de transportsector aangezien deze goed is voor ongeveer 25% van de CO2 uitstoot in Europa, wat gedaan kan worden door over te gaan op elektrische voertuigen. Met de oplossingen die wij bieden in de vorm van slimme EV-oplaadpunten, energieopslag en slimme elektriciteitsnetten, zijn we goed gepositioneerd deze transitie mogelijk te maken. Daarbij zijn we ervan overtuigd dat een collectief deze transitie nog sneller zou kunnen bewerkstelligen.”