Albert Heijn publiceert duurzaamheidsverslag 2019

Albert Heijn publiceert vandaag het jaarlijkse duurzaamheidsverslag, dit jaar voor het eerst conform de internationale GRI-standaard. In 2019 zette de supermarktketen opnieuw stappen op het gebied van duurzaam ondernemen, zo valt te lezen. Onder het motto “Steeds een beetje beter” richt het bedrijf zich primair op vijf belangrijke duurzaamheidspijlers: een gezonde leefstijl, minder verpakkingen, minder voedselverspilling, ketentransparantie en het klimaat.

Belangrijke mijlpalen in 2019:

  • flinke stijging van de verkoop van gezonde huismerkproducten
  • verdere reductie van de hoeveelheid suiker en zout in huismerkproducten met respectievelijk ruim 1 miljoen kilo en ruim 100.000 kilo
  • reductie van gebruikte verpakkingsmaterialen met 2,2 miljoen kilo (2,9%)
  • 500.000 kilo minder plastic per jaar door een dun laagje folie op fruitschalen en kaas
  • vermindering van de voedselverspilling binnen Albert Heijn met ruim 2,2 miljoen kilo
  • lancering van dynamisch afprijzen, waarbij producten automatisch worden afgeprijsd op basis van hun houdbaarheidsdatum. Meer info >
  • meer transparantie over de herkomst van veel producten met de publicatie van een nieuwe online wereldkaart met ruim 1.200 productielocaties van verse en niet-verse huismerkproducten. Meer info >
  • volledig inzichtelijke productieketen van Albert Heijn-eieren met 1 ster van het Beter Leven Keurmerk, mede door inzet van blockchaintechnologie. Meer info >
  • daling van de CO2-uitstoot van 272 kilo CO2 per m2 verkoopoppervlak in 2018 naar 231 kilo in 2019; daarmee is de totale CO2-uitstoot van Albert Heijn met 48% gereduceerd ten opzichte van 2008 en
  • 123 supermarkten van Albert Heijn zijn omgebouwd tot gloednieuwe winkels, waarbij is overgeschakeld op ledverlichting, CO2-gestuurde ventilatie en verduurzaamde koelinstallaties.

Vijf duurzaamheidspijlers

Marit van Egmond, CEO van Albert Heijn, vindt het belangrijk dat het eten waarvan we zo genieten, is geproduceerd met aandacht voor mens, dier en milieu: “We zijn hierin al jaren koploper. Ook afgelopen jaar hebben we mooie stappen gezet. Daarbij kijken we gebalanceerd naar alle uitdagingen, zodat we op een duurzame manier een gezonde levensstijl bevorderen voor iedereen, ketens transparant maken, verpakkingen en voedselverspilling verminderen en de impact op het klimaat reduceren. Op deze vijf thema’s zetten we ook dit jaar bewuste stappen.”

Nieuwe GRI-standaard

Dit jaar rapporteert Albert Heijn voor het eerst over het resultaat van haar duurzaamheidsstrategie conform de internationale GRI-standaard. Hierdoor kan de supermarktketen beter concrete en meetbare doelstellingen formuleren, en jaarlijks de resultaten vergelijken. Moederbedrijf Ahold Delhaize maakt al langer gebruik van deze standaard.

Lees het verslag

Share Button