Zowel voor de verse vis als het diepvriesassortiment zal het aanbod van duurzaam gevangen vis worden vergroot. Ook zal Albert Heijn zijn klanten bewustmaken van het belang van duurzaam gevangen vis. Onder het motto ‘wij spannen ons in voor duurzame visserij’ staat op verpakkingen vermeld hoe het met het specifieke visbestand is gesteld en welke initiatieven Albert Heijn neemt op het gebied van duurzaamheid.

“We vinden het belangrijk onze klanten eerlijk en goed te informeren over de vis die we in onze winkels verkopen”, aldus Dick Boer, directievoorzitter van Albert Heijn. “Albert Heijn neemt de problematiek van overbevissing en schadelijke vismethodes serieus. Samen met het Wereld Natuur Fonds en onze leveranciers willen we ons inspannen voor meer duurzame visserij.”

Wereldwijd is meer dan 75 procent van de commercieel belangrijkste vissoorten overbevist of bevindt zich op de rand van overbevissing. Strengere vangstquota is één van de oplossingen. Daarnaast sterven jaarlijks miljoenen haaien, schildpadden, walvissen, dolfijnen en andere soorten die als bijvangst onbedoeld verstrikt raken in visnetten. Met het inzetten van andere vistechnieken en selectiever vistuig kan bijvangst sterk worden teruggebracht.
Albert Heijn hanteert drie uitgangspunten voor duurzame vis. Het winkelbedrijf let op visstanden van overbeviste of kwetsbare soorten en vermijdt deze soorten in het assortiment of zoeken naar meer duurzame herkomst. Op de tweede plaats houdt Albert Heijn rekening met vangst- en kweekmethoden. Zo wordt bijvoorbeeld IJslandse witvis (voornamelijk kabeljauw) met lijnvisserij gevangen om bijvangst te minimaliseren. Op de derde plaats let Albert Heijn op de ecologische, sociale en maatschappelijke omgevingsfactoren. Garnalenkwekerijen mogen bijvoorbeeld niet leiden tot kap van mangrovebossen in kustgebeiden. Met de vaste leveranciers spreekt Albert Heijn af welke soorten (tijdelijk) niet worden ingkocht, of er wordt gezocht naar alternatieve vangsten en kweek uit duurzame visserij. Er zijn duurzame richtlijnen opgesteld voor inkopers die overeenkomen met de vangst- en kwaliteitseisen van Albert Heijn.