Smeets onderzocht zeven agroparken, waarvan vier in Nederland: Deltapark in het havengebied van Rotterdam, Agrocentrum Westpoort in het Amsterdamse havengebied, het Nieuw Gemengd Bedrijf in Horst aan de Maas en het Biopark Terneuzen. Ook bezocht Smeets twee projecten in China en een in India.

In de bedrijven worden glastuinbouw en de productie van vlees en melk gekoppeld aan hoogwaardige industriÃÃ??le verwerking. Het gebruik van water, mineralen en gassen heeft plaats binnen een gesloten systeem.

Volgens de promovendus passen agroparken in de moderne samenleving waarin steeds meer mensen wonen in metropolen. “Agroparken leiden tot een zodanige verbetering van de landbouwproductiviteit, dat goed voedsel bereikbaar is voor alle mensen”, concludeert hij.

Actiegroepen op het gebied van milieu en dierenwelzijn verzetten zich tegen de agroparken. Smeets benadruk dat de parken wat anders zijn dan varkensflats of megastallen. Het zijn stigma’s die de discussie over verdere innovatie in de landbouwsector belemmeren, vindt hij. De actievoerders gaan volgens hem volledig voorbij aan wat hij noemt “de aantoonbare verbeteringen van milieu en dierenwelzijn die de agroparken kunnen realiseren.”