De Partij voor de Dieren verzet zich tegen de keuze van de Tweede Kamer om te bankieren bij Royal Bank of Scotland, een bank die een dikke onvoldoende scoort op alle onderdelen van de Eerlijke bankwijzer. PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, heeft donderdag gekleed in Schotse kilts afbeeldingen van dieren en natuur door de papierversnipperaar gehaald voor het gebouw van Royal Bank of Scotland. “Een overheid heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid en moet niet bankieren bij een bank die slecht is voor mens, dier, natuur en milieu”, aldus Marianne Thieme.

De Eerlijke Bankwijzer vergeleek tien bankgroepen op een aantal maatschappelijke thema’s als mensenrechten, dierenwelzijn en milieu en gevoelige sectoren als landbouw en mijnbouw. Royal Bank of Scotland (RBS) scoort een dikke onvoldoende. RBS heeft geen enkel element op het gebied van gezondheid, natuur en dierenwelzijn in het beleid staan. Mensenrechten, arbeidsrechten, belastingen & corruptie en transparantie & verantwoording scoren matig. Het sectorbeleid voor bosbouw, energieopwekking, olie & gas en mijnbouw scoort nog lager en over landbouw, visserij, maakindustrie, financiële sector en woningbouw & vastgoed is op geen enkele wijze beleidsstrategie  te vinden. Het onderzoek is uitgevoerd door Profundo volgens de methode Eerlijke Bankwijzer en in opdracht van wetenschappelijk bureau Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren.

Royal Bank of Scotland verzorgt sinds 2008 al het girale en chartale betalingsverkeer van alle ministeries (uitgezonderd de Belastingdienst en de creditcards van het Rijk) en wikkelt jaarlijks ongeveer 66 miljoen transacties af. Hieraan verdient de bank jaarlijks 1,7 tot 2,0 miljoen euro. Door schandalen rondom bonussen en de Libor-affaire is Royal Bank of Scotland slecht in het nieuws geweest. Marianne Thieme: “De Tweede Kamer heeft aangegeven belang te hechten aan  duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen. Daar hoort een huisbankier bij die wel goed scoort op de criteria van de Eerlijke Bankwijzer.” Thieme gaat maandag tijdens de ramingen van de Tweede Kamer voorstellen om van bank te veranderen.