VBDO onderzocht in totaal 40 beursgenoteerde bedrijven. Genomineerd waren dit jaar Air France-KLM, Arcelor Mittal, DSM, Philips en Unilever met wie Philips in 2008 de eerste plaats moest delen.

Ook dit jaar wist Philips de mededingers achter zich te laten en voor de zesde achtereenvolgende jaar zijn score te verbeteren en de eerste plaats in de benchmark te behouden. Het van oorsprong Eindhovense elektronicabedrijf opereert grootschalig en internationaal. Toch heeft ze afgelopen jaren grote verbeteringen gerealiseerd waar het gaat om het sturen op duurzaamheid bij toeleveranciers in de productieketen. Ten opzichte van het afgelopen jaar wist het concern zichzelf nog verder te verbeteren op de onderdelen analyse in de keten en het toezicht op leveranciers. Philips scoorde in de beoordeling door de VBDO maar liefst 50 van het maximum aantal van 52 punten. Dat is 96 procent van het totale puntenaantal.

Philips eindigde dit jaar ex aequo met DSM. Het chemieconcern behaalde 48 punten en steeg in de benchmark van 83 naar 92 procent. De jury kende de prijs niet alleen toe op basis van de door DSM gerealiseerde verbeteringen zoals versterkte aandacht voor toeleveranciers verderop in de keten (toeleveranciers van toeleveranciers), het non-compliance beleid en de competentie van auditors. Ook de maatschappelijke uitstraling op het gebied van duurzaam ondernemen heeft een rol gespeeld bij de afwegingen van de jury.

Beoordeling 
door de jury

Bij de toetsing van het ketenbeheer wordt door de VBDO gekeken naar alle duurzaamheidsaspecten in de gehele productie. Ook de levenscyclus van de producten, van grondstof tot de verwerking van afvalproducten, weegt mee in de beoordeling.