Na een welkomstwoord van Joos Grapperhaus, hoofd marketing & sales, SNS Asset Management gaf Rob van Tilburg, manager Adviesgroep Duurzaam ondernemen bij DHV, inzicht in de implicaties van de nieuwe G3 richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI).

Daarna vertelde Harry Hummels, directeur marketing & sales bij SNS Asset Management, over de relevantie van de nieuwe G3 richtlijnen voor beleggers.

Na de pauze kwamen 2 bedrijven aan het woord. William Green, Director Communications bij Numico, vertelde over de praktijkervaringen van Numico. Vervolgens vertelde Mark Weintraub, Head of SD Strategy & Reporting bij Shell, waarom Shell het duurzaamheidsverslag niet meer door externe accountants laat verifiëren. De belangrijkste materiële indicatoren zijn opgenomen in het financial review. Expertpanels geven een onafhankelijk oordeel over delen van het verslag en de interne accountants spelen een belangrijke rol bij de controle. Het door externe accountants laten verifiëren beperkt de onderneming in de sturing naar betere duurzaamheidsprestaties. Ook zijn duurzaamheidsgegevens van een andere aard dan financiële gegevens.

Het seminar werd afgesloten met een debat onder leiding van Gemma Crijns, coördinator van het MVO Platform met de volgende NGO-vertegenwoordigers:

Ã?? Ron Wit, teamleider Klimaat & Economie, Stichting Natuur en Milieu
Ã?? Hilke Molenaar, beleidsmedewerker Business Relations & Human Rights, Amnesty International
Ã?? Gerdien Dijkstra, projectmanager VBDO
Ã?? Frank de Laaf, projectleider MVO, Oxfam Novib

Uit dit debat kwam naar voren dat bedrijven hun duurzaamheidsverslag niet direct behoeven te maken voor NGO’s. Alleen de VBDO leest de verslagen (zich beperkend tot de groep van grootste beursgenoteerde ondernemingen). De overige NGO’s doen er niets mee of lezen een verslag voorafgaand aan een gesprek met het bedrijf. De bedrijven zelf geven aan het verslag ook meer te richten op het algemene publiek: media, relaties en andere geïnteresseerden. Specifieke NGO’s die als stakeholder worden gezien krijgen vaak specifiekere informatie in de dialoog met hen.

Download hier de presentaties van [url]//www.duurzaam-ondernemen.nl/docs/gri2006_dhv.pdf[link]DHV[/url] en [url]//www.duurzaam-ondernemen.nl/docs/gri2006_numico.pdf[link]Numico[/url] in pdf-formaat.