Vandaag zijn de 25 genomineerden bekendgemaakt die kans maken op een finaleplaats in de Postcode Lottery Green Challenge 2017, de jaarlijkse competitie van de Postcode Loterij die groene startende ondernemers een steun in de rug geeft. Vanuit maar liefst 89 landen dienden een recordaantal van 515 ondernemers hun duurzame businessplan in om klimaatverandering tegen te gaan. Een pre-jury boog zich afgelopen maand over de inzendingen en selecteerde de beste 25 start-ups. Zij zijn nog in de running voor de felbegeerde hoofdprijs van 500.000 euro. Op 15 augustus wordt bekend welke vijf start-ups daadwerkelijk naar de finale gaan. Op 14 september is deze finale en wordt duidelijk wie de hoofdprijs in de wacht sleept.
Nederland is met zeven start-ups het sterkst vertegenwoordigd in de lijst van genomineerden:
  • Arnaud van der Veen (44), Tocano: Tocano uit Delft biedt met Inkless een duurzame inktloze printtechniek. Hiermee vermindert afval en de CO2-uitstoot bij printen.
  • Jalila Essaidi (36), Mestic: Mestic uit Eindhoven maakt van koeienmest onder meer papier en textiel.
  • Lara van Druten (49), The Waste Transformers: dit bedrijf uit Hoofddorp zet afval lokaal om in elektriciteit, warmte of groen gas.
  • Martijn Lopes Cardozo (47), Black Bear Carbon: Black Bear uit Nederweert recyclet afgedankte autobanden tot hoogwaardige en veelgebruikte zwarte kleurstof en produceert in het proces groene energie.
  • Lex Hoefsloot (26), Lightyear: het uit Eindhoven afkomstige Lightyear maakt een zelf oplaadbare elektrische, vierwielaangedreven auto met zonnedak die achthonderd kilometer kan rijden op een volle batterij.
  • Eva Gladek (33), Metabolic: het in Amsterdam gevestigde Metabolic heeft een tool ontwikkeld  waarbij bedrijven in de chemische industrie advies krijgen over het gebruik van duurzamere alternatieven.
  • Sytze van Stempvoort (23), PeelPioneers: PeelPioneers uit Amsterdam heeft een proces ontwikkeld waarbij sinaasappelschillen worden omgezet in bijvoorbeeld vezels, pectine en geurstoffen.
Naast de Nederlanders zijn er drie Amerikaanse start-ups genomineerd. Gevolgd door twee start-ups uit Rwanda, Denemarken en Kenia. Frankrijk, Tanzania, Zweden, Duitsland, Israël, India, Ivoorkust, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk zijn allen vertegenwoordigd met één start-up. Een volledig overzicht van alle 25 genomineerden is te vinden op onze website.
Een sterke groei aan inzendingen vanuit Afrika, Azië en Zuid-Amerika
Margriet Schreuders, voorzitter pre-jury: “Ik ben erg blij om te zien dat er zoveel mensen over de hele wereld zijn toegewijd aan een duurzamere planeet. Zoals elk jaar was het een moeilijke maar inspirerende klus om alle inzendingen door te nemen en hier de 25 beste ideeën uit te selecteren. Dit jaar was het misschien nog wel lastiger, omdat het aantal ingezonden ondernemingsplannen met maar liefst 75% toenam. We zien een sterke groei aan inzendingen vanuit Afrika, Azië en Zuid-Amerika, waarbij Afrika de grootste stijging liet zien, dat zie je ook terug in het aantal Afrikaanse genomineerden dit jaar.”
Finale 14 september
Op 15 augustus maakt de organisatie bekend welke genomineerden doorgaan naar de finale op 14 september in de Gashouder in Amsterdam. Leila Janah, oprichter van Samasource, is dit jaar de voorzitter van de internationale jury.
Vorig jaar won de Delftse start-up PHYSEE de hoofdprijs van 500.000 euro. PHYSEE produceert volledig transparant energieopwekkend glas, de PowerWindow. Via een inventief raamkozijn wordt het zonlicht dat normaal op het raam reflecteert, omgezet in elektriciteit.