Duurzaam beddengoedmerk Yumeko is samen met ecohotelketen Conscious Hotels een innovatief project gestart om oude donzen kussens te recyclen tot nieuwe donzen kussens. Doel van deze samenwerking is om bij te dragen aan een duurzaam, circulair model waarbij grondstoffen niet worden uitgeput en reststoffen opnieuw worden gebruikt. Het initiatief laat slapers en hotelpartners bovendien zien dat recycling van dons mogelijk is, met alle voordelen voor mens, dier en milieu. In totaal zijn er al 880 kussens gerecycled met dit project.

Minder materiaalgebruik en meer hergebruik

Conscious Hotels en Yumeko werken al meer dan acht jaar samen; Conscious Hotels koos bewust voor duurzame dekbedden en kussens van Yumeko. Nu zijn de eerste kussens aan vervanging toe. Vanuit hun duurzame visie wilde Conscious Hotels de te vervangen Yumeko kussens een nieuwe bestemming geven. Daarom kwam Yumeko met het idee om deze te recyclen via hun donsrecycledienst. Van dit gerecyclede dons zijn vervolgens nieuwe kussens gemaakt voor Conscious Hotels.

Het doel van dit project is om minder nieuw materiaal te gebruiken. Gebruikte producten hoeven niet altijd direct te worden vernietigd, maar kunnen dienen als waardevolle grondstof om weer nieuwe producten van te maken. Hiermee willen Yumeko en Conscious Hotels consumenten en bedrijven inspireren om hetzelfde te doen. Ze laten op deze manier zien dat recycling van dons mogelijk is en veel voordelen heeft voor mens, milieu en dier. Bovendien doet de kwaliteit van een gerecycled donzen product niet onder voor die van een minder duurzaam alternatief. Het feit dat Yumeko’s gerecyclede donzen dekbed in 2021 als ‘Beste uit de Test’ kwam bij de Consumentenbond laat dit nog maar eens zien.

Rob van den Dool, CEO & founder Yumeko: “Wij vinden dat de samenleving moet opschuiven naar een circulaire economie, waarin materialen van hoge kwaliteit kunnen worden hergebruikt voor een beter doel dan eindigen op een stortplaats of in een verbrandingsoven. Wij geloven dat dit een grote bijdrage levert aan de verduurzaming van de samenleving. Goed voorbeeld doet goed volgen.”

Dons- en matrasrecycleservice

Yumeko heeft twee recycleservices in het leven geroepen: een donsrecycleservice en een matrasrecycleservice. Via de donsrecycleservice kunnen klanten die een aankoop doen hun gebruikte donzen kussens en dekbedden kosteloos verzenden. Yumeko maakt er dan weer nieuwe dekbedden en kussens van. Via de matrasrecycleservice worden de verschillende onderdelen van het matras gescheiden. Zo gaan het katoen van de tijken en het metaal van de pocketveren respectievelijk naar de textiel- en de metaalindustrie. De verschillende soorten schuim – zoals latex en polyether – worden van elkaar gescheiden en worden opnieuw gebruikt als opvulmateriaal of isolatiemateriaal.

Al het dons dat terechtkomt bij de recycleservice van Yumeko wordt zorgvuldig gekeurd, geselecteerd en gewassen. Er kunnen dan kussens (en dekbedden) van worden gemaakt die net zo mooi zijn en exact zo zacht en warm slapen als producten met nieuw dons. Niet alleen het dons wordt gerecycled, maar ook de 100% biologisch katoenen hoes (ofwel tijk). Deze gaat naar een textielverwerker, die daar weer mee aan de slag kan.

Impact

Bij Conscious Hotel The Tire Station zijn in februari 2022 nieuwe Yumeko kussens van verantwoord dons geleverd. Alle oude kussens van deze locatie werden via de recycleservice van Yumeko gerecycled. Van het gerecyclede eendendons zijn vervolgens voor Conscious Hotel Westerpark nieuwe kussens gemaakt. In totaal zijn er al 880 kussens gerecycled met dit project.