‘Het klinkt als een clich√©’, verontschuldigt woordvoerster Nora Bruins van Yacht zich, ‘maar wij zijn bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen.’ De files en het milieu dus. ‘Ook wij als onderneming moeten ons met dit soort issues bezighouden’, stelt directeur Jan Hendrik Ockels in een verklaring.

Bovendien zijn er veel te weinig parkeerplaatsen bij het Amsterdamse kantoor, dat naast het WTC aan de Zuidas staat. Toch vinden veel van de 150 mensen die standaard op het kantoor werken het prettig om de auto bij zich te hebben, voor als ze naar een klant moeten. Daar heeft Yacht iets op bedacht. Het bedrijf heeft opdracht gegeven aan Mobility Mixx, onderdeel van Lease Plan dat het leeuwendeel van de Yacht-leasevloot levert, om vier Smarts met elektrische motor neer te zetten. Wie op het kantoor werkt, kan de autootjes bestellen via het intranet. De Smarts zijn zo klein, dat ze samen maar twee parkeerplaatsen in beslag nemen. Mobililty Mixx zorgt ook voor korting op openbaar vervoer en taxi.

Volgens Bruins vinden werknemers die in Amsterdam wonen het wel prettig om met de fiets naar het werk te gaan. Ook gedetacheerden die zo af en toe naar het kantoor komen, krijgen het advies om de leaseauto dan thuis te laten en te kiezen voor het openbaar vervoer.

Kan een werknemer straks met de fiets naar het werk, terwijl hij zijn door de baas betaalde leaseauto gebruikt om in het weekend naar de Ardennen te gaan? Bruins: ‘Als hij de fiscale bijtelling wil betalen, dan kan dat inderdaad.’