Milieunormen
De kritiek richt zich op het zogeheten Sachalin-2 project in Oost-Rusland. Daar is Shell begonnen aan een mega-project van 20 miljard dollar om olie en gas te winnen. Volgens het WWF voldoet Shell niet aan de milieunormen. Daarmee vormt het project een gevaar voor de beschermde walvissenpopulatie in het gebied, alsmede ander zeeleven. “Wij zijn verbaasd en geschokt door het onacceptabele beleid van Shell en de negatieve gevolgen voor de inwoners en het milieu van Sachalin”, aldus WWF.

Ongunstig moment
De kritiek komt voor Shell op een ongunstig moment. Morgen beslist de Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling (EBRO) of het 450 miljoen dollar bijdraagt een het project of niet. Banken hebben een akkoord ondertekend waarin rekening wordt gehouden met bepaalde milieu-richtlijnen. Volgens het WWF voldoet Sachalin-2 niet aan deze normen.

‘Nee is annuleren’
Volgens de Britse krant The Observer zou een ‘nee’ van de EBRO kunnen betekenen dat Shell het Sachalin-2 project moet annuleren. Het project valt sowieso al fors duurder uit dan eerder is geraamd.

Teleurgesteld

Shell is teleurgesteld in het oordeel van WWF. Volgens het energieconcern weigert WWF te zien dat er voortgang wordt geboekt in het handhaven van de milieunormen. Overigens weigert Shell te zeggen hoe groot de bijdrage van de EBRO zou zijn.