Windcentrale sleept vierde WNF Cleantech Star Award in de wacht

Bron
WNF

De Windcentrale heeft vandaag de WNF Cleantech Star Award 2013 gewonnen voor het meest opvallende bedrijf in schone energietechnologie in Nederland. De onderneming heeft een zeer populair online model ontwikkeld waarmee iedereen een deel van een windturbine kan kopen. Met die vinding slaat de Windcentrale de brug van innovatie naar grootschalige toepassing van schone energie. 

De WNF Cleantech Star Award is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds en werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De prijs is bedoeld als stimulans voor cleantechbedrijven in Nederland. De zeer innovatieve sector staat aan de basis van technologieën voor hernieuwbare energie en groeit wereldwijd sterk. Onderzoeken wijzen uit dat de Nederlandse cleantechsector de potentie heeft om uit te groeien tot een economische motor. 

Energietransitie

De jury roemt de Windcentrale, omdat het hernieuwbare energie direct toegankelijk maakt. Via de site kan iedereen eigenaar worden van een stukje windturbine, waarmee het tevens de eigen energierekening verlaagt. ,,We hebben voldoende techniek in huis voor een schone energietransitie’’, aldus Manon Janssen, juryvoorzitter en boegbeeld van de topsector Energie. ,,Het komt nu aan op de implementatie. De Windcentrale is een prachtig voorbeeld voor andere ondernemers in schone energietechnologie.’’ 

Het VN-klimaatpanel IPCC publiceerde in september zijn vijfde rapport, waarin het benadrukt dat de huidige klimaatverandering wordt veroorzaakt door de mens. Als de CO2-uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen – olie, kolen van gas –niet drastisch wordt teruggebracht, warmt de aarde deze eeuw vermoedelijk meer dan twee graden op. Dit heeft onomkeerbare gevolgen voor veel plant- en diersoorten én ecosystemen waar de mens van afhankelijk is. Cleantech staat aan de basis van een economie met schone, hernieuwbare energie die helpt klimaatverandering tegen te gaan. 

André Kuipers

De Windcentrale, gevestigd in Amsterdam, ontving de WNF Cleantech Star Award vandaag uit handen van André Kuipers, ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds. ,,Tijdens mijn ruimtereis heb ik gezien hoe kwetsbaar onze planeet is”, zei Kuipers. ,,Bosbranden, overstromingen, orkanen; je ziet het allemaal als je de aarde van grote afstand bekijkt. We moeten zuiniger omgaan met de enige planeet die we hebben. Dat betekent ook snel overschakelen op schone energie om klimaatverandering tegen te gaan. Cleantech biedt ons inspirerende technologische oplossingen voor die energietransitie.’’

 

De WNF Cleantech Star Award heeft de afgelopen jaren aangetoond dat Nederlandse bedrijven in de schone energietechnologie grote potentie hebben. De vorige winnaars, Priva, Topell Energy en Tempress, timmeren inmiddels internationaal aan de weg. De organisatie wordt volgend jaar overgenomen door ondernemersorganisatie FME-CWM.

Share Button