Wilbur van der Velde is directeur van Interstuhl NL & BE. Interstuhl is een Duits familiebedrijf dat topklasse bureaustoelen produceert. Een kleine 10 jaar geleden werd Wilbur ‘gegrepen’ door het gedachtegoed van circulaire economie. Een resultaat daarvan is de start-up Cantor, de eerste circulaire groothandel in kantoorinrichting. Het tweede succes is dat het Duitse Interstuhl circulair gaat produceren eind 2022. Het is echter niet alleen rozengeur en maneschijn. Daarom zijn geloof hebben in en plezier beleven aan impactvol ondernemen twee voorwaarden voor succes volgens Wilbur. Daarover meer in podcastaflevering 4 van ‘Elise in MVO-land’.

Rustig blijven bijsturen

Ruim 20 jaar geleden stapte Wilbur in het familiebedrijf. In het begin werkte hij in de lijn van zijn ouders, maar gaandeweg ging hij zijn eigen koers volgen. Daarbij staat voorop dat hij altijd dingen probeert; a. omdat de wereld continu verandert en b. omdat je als ondernemer altijd in beweging moet blijven. Zo is hij aan de slag gegaan met circulair ondernemen. Samen met zijn team en partners. Sommige ideeën zijn gelukt, maar er zijn ook mislukkingen geweest zoals de afgeschreven stoelen die ze met een nieuwe look een nieuw leven wilden inblazen. Vanuit het een volgde weer een andere stap. Tot waar ze nu staan met Cantor.

Bij Cantor zijn we trots op elke tafel, kast of verlichting die we verkopen. Het loopt nog niet zoals we willen, maar ik zie heel veel groeimogelijkheden. Ons doel is om kantoorinrichting helemaal circulair te maken. We hebben daar zulke mooie oplossingen voor!” – Wilbur

Aanstekelijk eigenwijs

Wilburs’ bedrijf is inmiddels al zo ver dat hij wel durft te zeggen dat ze een inspiratiebron zijn voor anderen. Neem het Duitse Interstuhl zelf. Dit bedrijf is al heel duurzaam; zonnepanelen, een waterzuiveringssysteem, hergebruik van snij-afval van staal en aluminium etc. Maar om de huidige manier van produceren om te buigen naar circulaire productie, was een ingewikkeld traject. Toch hebben Wilbur en z’n team Interstuhl weten te overtuigen met de producten van Cantor; eind 2022 lanceert Interstuhl producten die vanaf de tekentafel circulair zijn samengesteld.

Als je team geen plezier heeft, kun je iemand anders ook geen plezier geven. Als je zelf geen plezier beleeft aan duurzaamheid, dan kun je het ook niet van een ander verwachten.” – Wilbur

Plezier hier

Het bedrijf van Wilbur bestaat uit zelforganiserende teams. Een van de opdrachten is om actief bij te dragen aan positieve impact vanuit de basis ‘Enjoy’, plezier maken/hebben. Ze zijn klein begonnen en steeds meer duurzame zaken gaan aanpakken. Van zonnepanelen tot het stimuleren van biodiversiteit op het bedrijventerrein. Van het ondertekenen van de Dopper Pledge – waarmee wegwerpplastic uit het kantoor verbannen is – tot aan de hippe krukjes gemaakt van plastic kapjes[1]. Momenteel onderzoeken ze hoe ze regenwater kunnen opvangen voor de toiletten, hoe ze het aantal gereden kilometers kunnen terugdringen door bijvoorbeeld leveringen te concentreren en hoe ze samen met hun dealers duurzame initiatieven kunnen oppakken. Wil je een (circulaire) kantoorervaring op doen? Iedereen is welkom!

[1] Kapjes dienen ter bescherming van de wielen van de nieuwe Interstuhl bureaustoelen. Van dit afval maken ze nu krukjes.

Interstuhl NL & BE bij ‘Elise in MVO-land’

MVO, duurzaamheid, circulair of nieuwe economie; menig ondernemer raakt verstrikt in dit doolhof. In de podcast ‘Elise in MVO-land’ onderzoekt Elise Vonk hoe je er succesvol uit komt. Hieronder beluister je de voorwaarden voor impactvol ondernemen volgens Wilbur van der Velde, Directeur Interstuhl NL & BE.

Beluister de podcast: