Start-up What About Earth en coöperatie CIBUTEX hebben een baanbrekend circulair textiel marktplaats gelanceerd. Dit innovatieve platform verbindt leveranciers van grote hoeveelheden gebruikt textiel met partijen die deze reststoffen willen inzetten voor recycling en upcycling. CIBUTEX verwacht het eerste jaar minimaal 400 ton textiel te kunnen verhandelen via het platform. Het platform wordt op 10 mei geïntroduceerd bij de leden van CIBUTEX tijdens een speciale bijeenkomst.

De lancering van dit platform komt net voor World Overshoot Day (13 mei), de dag waarop de mensheid de natuurlijke hulpbronnen van de aarde voor het jaar heeft opgebruikt. Dit initiatief onderstreept het groeiende belang van duurzaamheid en de noodzaak om over te stappen naar een circulaire economie.

Jan Lamme, CEO van CIBUTEX, is enthousiast over het platform: “Dankzij het platform van What About Earth zijn we makkelijker in staat om vraag en aanbod van gebruikt textiel bij elkaar te brengen. Dit maakt de weg vrij voor innovatieve en duurzame producten zoals handtassen gemaakt van hergebruikt beddengoed en kledingstukken die deels bestaan uit gerecyclede materialen.”

CIBUTEX, een coöperatie van verschillende bedrijven uit de textielservice sector, streeft naar een positieve bijdrage aan een duurzamere textielketen. Upcycling en recycling van gebruikt textiel zijn hierbij cruciaal. Het platform van What About Earth vereenvoudigt en versnelt het proces van vraag en aanbod samenbrengen, terwijl het administratieve proces grotendeels geautomatiseerd wordt.

What About Earth is ontstaan uit een samenwerking tussen zes partners: Dibella, Lamme Textile Management, Atelier Revive, Generatie bèta, Iconica en Better Brands. Het platform is mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.