Vandaag, 13 november 2023, luidt NL Greenlabel de beursgong en opent daarmee de Euronext Amsterdam. Hiermee vragen ‘de aanjagers van de natuurinclusieve leefomgeving’ aandacht voor het belang van de biodiversiteit. Ze geven daarmee symbolisch het startsein voor de manier van rapporteren (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD en Taskforce on Nature-related Financial Disclosures – TNFD), waarin duurzaamheid en biodiversiteit de norm wordt.

Een natuurinclusieve leefomgeving

Verantwoord ondernemen is niet genoeg meer. Inmiddels is het voor bedrijven pure noodzaak om zich in te zetten voor een schonere, groenere leefomgeving. Wet- en regelgeving in Nederland en Europa (zoals de CSRD en TNFD) vragen om steeds uitgebreidere rapportages over milieu, maatschappij en governance (ESG).

Hoe zet je concrete stappen op het gebied van biodiversiteit?

Groene ambities zijn er genoeg bij bedrijven, maar hoe pak je het vergroten van bijvoorbeeld biodiversiteit in de praktijk aan? En hoe maak je een duurzaam plan meetbaar om compliant te zijn? NL Greenlabel presenteert een integrale methodiek voor een natuurinclusieve leefomgeving. Zo nemen partners in de vastgoed- en financiële sector binnen hun projecten al concrete stappen op het gebied van groen en biodiversiteit en rapporteren op CSRD.

Waarom investeren in groen en biodiversiteit?

Een groene omgeving is een gezonde omgeving. Hoe meer verschillende soorten planten en dieren een omgeving kent, hoe beter het gebied bestand is tegen hoosbuien, droogte en hittestress. De methodiek van NL Greenlabel helpt ontwikkelaars, beleggers en investeerders inzicht te krijgen in zaken als biodiversiteit, gezondheid en klimaat in relatie tot hun vastgoedinvesteringen. Aan de hand van de verkregen inzichten zijn ze in staat om met duurzame producten en materialen verbeteringen door te voeren om zo te voldoen aan de Europese wet- en regelgeving.

Versterk de biodiversiteit voor een bloeiende businesscase

Met het luiden van de gong op de Amsterdamse beurs introduceert NL Greenlabel het belang van de natuur in de wereld van beleggen en investeren. Meer natuur in onze leefomgeving helpt om de achteruitgang van de biodiversiteit een halt toe te roepen. Niet alleen de biodiversiteit wordt hier beter van. Meer groen is ook goed voor de gebruikers en bewoners. Zo blijkt uit onderzoek dat woningen en bedrijfspanden in groene buurten gemiddeld een hogere WOZ-waarde hebben. Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat winkelstraten met veel groen tot een hogere omzet leiden. NL Greenlabel doet, samen met een paar partners, onderzoek naar mogelijke groenfinancieringen om objecten en de leefomgeving versneld te vergroenen en hoe dat tot uitdrukking komt in de taxatiewaarde. Met investeren in groen komen bijen en beleggen samen en leiden ze tot een bloeiende businesscase.