Wessanen wordt Ecotone en zet zich in voor voeding voor biodiversiteit

Bron
Wessanen

Wessanen is al 30 jaar een pionier op het gebied van biologisch en vegetarisch eten en staat vooral bekend om zijn assortiment van toonaangevende merken zoals Bjorg, Clipper, Bonneterre, Allos, El Granero en Isola Bio. Wessanen wordt vanaf vandaag Ecotone en richt zich op een nieuwe missie: Food for Biodiversity. Het bedrijf, dat onlangs zijn hoofdkantoor heeft in Lyon, zal een missiegedreven bedrijf worden volgens de Franse wetgeving en werkt aan een plan voor inzet voor behoud van biodiversiteit dat verder gaat dan de biologische normen.

Elke dag gaat een deel van de biodiversiteit van onze planeet voor altijd verloren. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de huidige industriële landbouw- en voedselsystemen die het milieu en de bodem aantasten. Elke soort die verloren gaat, kan de verbinding van en het evenwicht tussen alle soorten bedreigen. Dit resulteert vaak in het verlies van complete ecosystemen en kostbare hulpbronnen.

Wessanen is een pionier op het gebied van vegetarische en biologische voeding en heeft bijgedragen aan de opbouw van een alternatief voedingsmodel in Europa. Vegetarische en biologische voeding zijn de twee belangrijkste pijlers en effectieve alternatieven voor intensieve landbouw en veeteelt die de biodiversiteit vandaag bedreigen.

Wessanen wordt Ecotone en neemt de missie “voedsel voor biodiversiteit” op zich. Tegen 2030 verbindt het bedrijf zich ertoe om:

  • het aandeel van de omzet van biologische producten verder laten groeien tot 90% en van vegetarische producten tot 95%. Vegetarische en biologische producten zijn essentieel voor het behoud van de biodiversiteit
  • de standaardisatie van voedingsmiddelen trotseren en garandeert dat ⅔ van zijn producten niet gebaseerd zijn op de 9 overconsumeerde wereldwijde producten (bijv. tarwe, rijst, maïs, sojabonen, palmolie, enz.) waarop meer dan 65% van de wereldwijde diëten zijn gebaseerd. Dit zal essentieel zijn om gediversifieerde diëten te ontwikkelen die de biodiversiteit respecteren.
  • verdrievoudig het volume van strategische grondstoffen die worden geteeld met landbouwpraktijken die de biologische specificaties overschrijden om de biodiversiteit te vergroten (bijv. agro-ecologische praktijken, onder dekking, lange vruchtwisseling)

In 2019 werd Wessanen de eerste Europese International Food-groep die een B Corp certificaat verkreeg, een van de meest veeleisende CSR-labels. In 2020, na de verhuizing van zijn hoofdkantoor naar Lyon, neemt Ecotone de volgende stap en neemt het de status aan van een missie geleid bedrijf (‘entreprise a mission’) volgens de Franse wet ‘PACTE’.

Christophe Barnouin, CEO Ecotone zei: “Al meer dan 30 jaar kiezen we voor biologische en vegetarische voeding als onze belangrijkste pijlers. Ecotone worden geeft ons de mogelijkheid om de focus op onze missie “Voedsel voor biodiversiteit” verder te versterken en er elke dag een zichtbaar engagement van te maken.

Share Button