Slechts 6,9% van de 106 miljard ton materialen die jaarlijks door de wereldeconomie worden gebruikt, is afkomstig uit gerecyclede bronnen – een daling van 2,2 procentpunt ten opzichte van 2015, volgens een nieuw rapport dat vandaag is gepubliceerd door Circle Economy in samenwerking met Deloitte Global. Het Circularity Gap Report 2025 (CGR®) concludeert dat de wereldwijde materiaalconsumptie de bevolkingsgroei overtreft en meer afval genereert dan recyclingsystemen aankunnen. Dit onderstreept de noodzaak van doelstellingen voor de wereldwijde circulaire economie, transformatie op systeemniveau en multilaterale samenwerking.
Voor het eerst analyseert CGR® hoe materialen die de wereldeconomie in-, op- en uitstromen, bijdragen aan of juist een circulaire economie belemmeren. Het biedt een uitgebreide beoordeling van de huidige stand van zaken en een eerste reeks voorgestelde doelstellingen om het materiaalverbruik te verminderen en de wereldwijde circulariteit te vergroten. Aan de hand van 11 circulariteitsindicatoren helpt de analyse te bepalen hoe verschillende hefbomen (zoals landbouwduurzaamheid en infrastructuurontwikkeling) kunnen worden ingezet om de circulariteit te stimuleren, wat een enorme bron van onbenut potentieel aan het licht brengt.
Samen met de CGR 2025 heeft Circle Economy het CGR® Dashboard gelanceerd: een database die de miljoenen datapunten ontsluit die sinds de start van het jaarverslag zijn verzameld, met als doel circulariteitsdata te democratiseren, zodat beleidsmakers, bedrijfsleiders en changemakers wereldwijd weloverwogen beslissingen kunnen nemen.
Hoewel het gebruik van gerecyclede materialen tussen 2018 en 2021 met 200 miljoen ton toenam, steeg het totale materiaalverbruik veel sneller, waardoor deze verbeteringen teniet werden gedaan. Het rapport pleit ervoor de afhankelijkheid van nieuwe materialen te verminderen door prioriteit te geven aan gerecycled materiaal, de hulpbronnenefficiëntie in de gehele bedrijfsvoering en waardeketen te verbeteren en producten te ontwerpen met een lange levensduur door middel van duurzaam ontwerp, repareerbaarheid en modulariteit.
Als we alle recyclebare materialen zouden recyclen – zonder het verbruik te verminderen – zou de wereldwijde circulariteit kunnen stijgen van 6,9% naar 25%. In de praktijk is dit echter onwaarschijnlijk, omdat sommige materialen te moeilijk of te duur zijn om te recyclen. Daarom pleit het rapport voor maatregelen die het totale materiaalverbruik verminderen en tegelijkertijd de recyclinginspanningen stimuleren.
Het huidige recyclingsysteem is niet alleen ontoereikend om de wereldwijde afvalcrisis aan te pakken, maar is ook inefficiënt. Dit biedt bedrijfsleiders in alle sectoren de kans om recyclingsystemen te verbeteren en de afvalproductie te minimaliseren door middel van circulaire ontwerpprincipes, te investeren in infrastructuur en technologieën om de afvalinzameling te verbeteren en hoogwaardige toepassingen voor afval te verkennen.
Bovendien zijn de meeste gerecyclede materialen afkomstig van industrieel en sloopafval, terwijl huishoudelijk afval een kleine rol speelt. Slechts 3,8% van alle gerecyclede materialen is afkomstig van alledaagse artikelen die consumenten gebruiken en weggooien.
‘Onze analyse is duidelijk: zelfs in een ideale wereld kunnen we de drievoudige planetaire crisis niet oplossen door simpelweg te recyclen. De broodnodige systemische verandering vereist fundamentele verandering. Dit betekent het ontsluiten van circulair potentieel in voorraden zoals gebouwen en infrastructuur, het duurzaam beheren van biomassa en het stoppen met het storten van volledig hernieuwbare materialen. Deze verandering vindt niet buiten onszelf plaats. We moeten allemaal andere keuzes maken, lef tonen en investeren in de implementatie van circulaire oplossingen in alle waardeketens’, aldus Ivonne Bojoh, CEO van Circle Economy.
Het rapport pleit voor het opstellen van wereldwijde doelstellingen voor de circulaire economie om het materiaalgebruik en de vraag naar energie te verlagen, naast het verhogen van de recyclingpercentages. Dit kan worden bereikt door circulaire ontwerpprincipes te promoten, de levensduur van bestaande producten en componenten te optimaliseren en ervoor te zorgen dat het gebruik van gerecyclede materialen de norm wordt voor bedrijven in alle sectoren en regio’s.
Overheden hebben de mogelijkheid om de voorwaarden voor circulariteit te helpen creëren door middel van slim beleid en multilaterale samenwerking. Door een duidelijke visie te ontwikkelen en circulaire initiatieven te ondersteunen, kunnen ze gunstige voorwaarden creëren voor circulariteit. Dit omvat het verschuiven van de belastingdruk van arbeid naar materiaalgebruik, het heroriënteren van subsidies van lineaire activiteiten en het financieren van circulaire projecten.
David Rakowski, partner bij Deloitte UK, wereldwijd leider voor circulariteit, zei: “Bedrijfsleiders die verder kijken dan compliance en proactief een circulaire mindset omarmen, kunnen hun organisaties helpen nieuwe waarde en marktkansen te ontsluiten, kosten te verlagen en de veerkracht van de toeleveringsketen op lange termijn te vergroten. De CGR van dit jaar biedt leiders bruikbare inzichten om te bepalen waar ze hun circulaire inspanningen op moeten richten, zinvolle vooruitgang te boeken in de richting van hun duurzaamheidsdoelen en een veerkrachtige wereldeconomie op te bouwen die rekening houdt met de grenzen van onze planeet.”
Sterke regionale en internationale samenwerking – zowel in de private als in de publieke sector – zal essentieel zijn voor het succesvol aanpakken van grondstoffengebruik en -reductie.