Als startende ondernemer, duurzaam of niet, moet je een hoop zaken regelen. Wat je absoluut niet moet vergeten, zijn de verzekeringen. Het is aan jou als ondernemer welke verzekeringen je wilt afsluiten. Als je een buffer achter de hand hebt of bereid bent om iets meer risico te nemen, dan is het niet nodig om alle verzekeringen af te sluiten. We zetten de belangrijkste verzekeringen voor jou op een rijtje.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Allereerst is het verstandig om een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten (AVB). Met de AVB ben je verzekerd tegen de schade die door jou of je werknemer veroorzaakt wordt tijdens het werk. De premie van de AVB is afhankelijk van de werkzaamheden, jaaromzet en het aantal werknemers. Goed om te weten is dat de aansprakelijkheid van je bedrijf niet valt onder jouw particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade aan spullen of mensen waarvoor jij of je gezinsleden aansprakelijk zijn.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Ondernemers met een adviserende rol, zoals adviseurs, architecten en accountants, kunnen door een fout of een verkeerd advies financiële schade veroorzaken bij de opdrachtgever. Om je hiervoor te verzekeren, kun je een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten. De Beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een aanvullende verzekering bij de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Sommige opdrachtgevers gaan alleen met de ondernemer of zzp’er in zee als hij of zij een goede Beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. De BAV is dan ook zeker geen overbodige luxe. De hoogte van de premie is afhankelijk van jouw beroep en de grootte van het bedrijf.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Als zelfstandig ondernemer krijg je (meestal) vanuit de overheid geen uitkering als je ziek of arbeidsongeschikt raakt. Met een AOV bescherm je jouw inkomen als zelfstandig ondernemer of directeur-grootaandeelhouder bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Je betaalt voor de AOV iedere maand een premie. Het is een periodieke uitkering die je meestal krijgt tot je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Er geldt wel een wachttijd voor deze premie. Dit is de periode van arbeidsongeschiktheid waarin je nog geen uitkering ontvangt. Hoe langer de wachttijd, hoe goedkoper de premie is. Sluit je een verzekering af? Check dan altijd hoe duurzaam de verzekeraar is.

Rechtsbijstandverzekering

Helaas krijgen ondernemers soms te maken met juridische conflicten. Denk hierbij aan facturen die niet worden betaald of een probleem met een leverancier. Een rechtsbijstandverzekering kan dan goed van pas komen. Een rechtsbijstandverzekering dekt bijvoorbeeld advocaatkosten, deurwaarderskosten en proceskosten. Bovendien krijg je juridische hulp om een probleem op te lossen en/of een rechtszaak te voorkomen. Houd er rekening mee dat voor een rechtsbijstandverzekering ook een wachttijd geldt. Reeds lopende juridische conflicten zijn dus uitgesloten van dekking. Datzelfde geldt voor conflicten die tijdens de wachttijd ontstaan.