Tijdens de Shopping Awards is in 2020 voor het eerst een vakprijs voor duurzaamheid uitgereikt. Wehkamp mocht deze prijs voor de beste verbeterslag op het gebied van duurzaamheid in ontvangst nemen voor de overstap naar 100% gerecycled plastic verzendzakken. Thuiswinkel.org spreekt met Erik-Jan Smit, lid van het duurzaamheidsteam van Wehkamp, en met Jan Fennema, verantwoordelijk voor de verpakkingen, over het winnen van de eerste Duurzaamheid Award.

Wat heeft jullie ertoe gebracht je aan te melden voor de Award?

Erik-Jan: “Met deze verbeterslag behalen we echt substantiële milieuwinst. We hebben de aanpassingen op een groot assortiment aan producten toegepast, op miljoenen pakketten per jaar. Ook was het onderdeel van een groter geheel aan doelen die we hebben gesteld om in 2025 CO2-neutraal te zijn. Verpakkingen was direct één van de trajecten waarmee we impact konden behalen.”

“Op het gebied van verpakkingen hadden we al veel gedaan. We gebruiken de dunst mogelijke materialen waarmee het artikel nog goed beschermd wordt. We gebruiken bijna geen opvulmateriaal, tenzij een kwetsbaar artikel dat echt vraagt. Om minimaal lucht te vervoeren snijden we al sinds 2015 verpakkingen in en we hebben kleine verpakkingen voor kleine artikelen. Daarna wilden we nog een verbeterslag doen, onze inzending voor de Shopping Award. We zijn van de rode doos met veel bedrukking, naar een doos met minimale bedrukking gegaan. Al het karton was al gerecycled, maar is nu ook FSC-gecertificeerd. De verzendzakken zijn naar 100% gerecycled plastic gegaan. Het enige wat er nog op gedrukt wordt is de weggooiwijzer van het KIDV en hoe je hem moet openen.”

Een grote verandering dus.

Erik-Jan: “Ja, het was complex om te implementeren, omdat het om een heel breed en divers assortiment ging, op grote schaal in een geautomatiseerde operatie. Het was ook een verandering die we hebben gerealiseerd in een drukke periode, toen alles al op volle bak draaide. Een grote uitdaging waarbij we veel hebben geleerd in korte tijd.”

Jan: “We hebben ook de marketinguitingen op de verpakkingen losgelaten omdat dat duurzamer is. Dat heeft tot discussie intern geleid. Marketing wil van een pakketje een cadeautje maken, maar dat hebben we losgelaten. Nu is duurzaamheid de branding.”

Wat heeft het winnen van de Award intern bij jullie teweeg gebracht?

Erik-Jan: “Het vieren van successen op het gebied van duurzaamheid geeft een goede stimulans om verder te gaan. Dat we een prijs hebben gewonnen op het gebied van duurzaamheid helpt om meer aandacht te krijgen voor het onderwerp, ook intern op verschillende niveaus.”

Jan: “Het winnen van de Award stond ook in het jaarverslag van Wehkamp. Dus in die zin heeft het een plekje gekregen. Het is een mooie erkenning voor ons initiatief en de effort van alle collega’s die er aan mee hebben gewerkt”

Heeft het winnen van de Award tot meer inspiratie geleid voor duurzaamheidsinitiatieven?

Erik-Jan: “Ja, het is niet zo dat de reis daarmee klaar was. We hebben de polybags nog verbeterd, de plastic zakjes waarin producten worden aangeleverd. Van de leveranciers verwachten we ook een meer duurzame kwaliteit plastic. Ook hebben we de pakbonnen uit de bestellingen gehaald, dat scheelt al miljoenen vellen papier per jaar. We gingen ook nadenken over herbruikbare verpakkingen en we recyclen meer afval.”

Jan: “De polybags zijn zo veel mogelijk naar gerecycled materialen toegegaan en dunner gemaakt, van 50mu naar 40mu. We kijken nu zelfs of we ze nog dunner kunnen maken.”

Heeft het de boel extern ook opgeschud?

Jan: “Het is mooi dat je er iets over kan zeggen. Dat geldt ook voor onze verpakkingsleveranciers, die voelen zich betrokken bij het winnen van zo’n prijs. Ook dat is weer een motivatie om met hen verder te verduurzamen.”

Erik-Jan: “Bij de uitreiking van de Award zat ik aan tafel met een bedrijf dat meer wilde weten over onze verpakkingen, omdat ze zelf ook wilden verduurzamen. Die kruisbestuiving tussen bedrijven is mooi.”

Jan: “Naar aanleiding van het winnen van de prijs zijn we ook gevraagd om mee te werken aan de e-learning verpakken. Hopelijk hebben veel mensen die gevolgd om meer te leren over duurzaam verpakken.”

Wat zou je meegeven aan webwinkels die willen aanmelden voor de Duurzaamheid Award?

Jan: “Ik zou het gewoon proberen. Als je de Award echt wil winnen leg je de lat misschien ook hoger voor je duurzame verbeterslagen.”

Erik-Jan: “Het is natuurlijk een wedstrijd die je wil winnen, maar uiteindelijk heeft die wedstrijd alleen maar winnaars. Ik vond de inzendingen van de andere gegadigden voor de award ook heel goed. Laten we elkaar uitdagen en scherp houden om de hoogst mogelijke duurzaamheidsprestatie te behalen, maar ook van elkaar leren op dat gebied. Uiteindelijk wint iedereen met een betere wereld.”

Schrijf je in voor de Duurzaamheid Award voor 29 januari 2022!

Geschreven door: Evelien Copraij