Online supermarkt Picnic verkoopt vanaf 7 mei uitsluitend nog kippenvlees dat minimaal voorzien is van 1 ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Daarmee heeft Picnic het meest diervriendelijke kippenschap in Nederland. Dankzij de samenwerking met de leverancier, die zijn kippenvlees onder meer betrekt van pluimveehouder Bert de Bruijckere uit Zeeland, kan Picnic dit versneld doen. Aanvankelijk stond de aanpassing gepland voor januari 2023.

Kippen die worden gehouden onder 1 ster Beter Leven krijgen daglicht en meer stalruimte. De kippen hebben de beschikking over speelmateriaal zoals strobalen en een uitloop van meer dan twintig procent van het totale staloppervlak.

Klimaatvoetafdruk

Voor de websuper is de invoering van het keurmerk 1 ster Beter Leven kip als standaard voor zijn kipassortiment een logische stap. “Onze eierschap was al het meest duurzame en sinds 2019 biologisch en nu voldoet het volledige kipassortiment van Picnic aan het Beter Leven-keurmerk”, aldus medeoprichter Michiel Muller. “Het is een echt Nederlands product omdat het vlees onder meer afkomstig is van pluimveehouder Bert de Bruijckere uit Zeeland. Doordat het kippenvlees uitsluitend afkomstig is uit eigen land verkleinen wij daarmee ook onze klimaatvoetafdruk.”

De invoering van het keurmerk 1 ster Beter Leven voor het volledige kipassortiment stond aanvankelijk gepland voor 1 januari 2023, maar wordt nu versneld uitgerold. Muller: “Kip is een belangrijk product voor onze klanten. Het is geweldig dat we dankzij onze nieuwe leverancier eerder kunnen starten met de verduurzaming van ons volledige kipassortiment.” Met deze beslissing loopt de online supermarkt voorop ten opzichte van zijn concurrentie. Picnic wil in de toekomst met zijn assortiment varkens- en rundvlees ook voldoen aan het keurmerk 1 ster Beter Leven.

Milieuvriendelijk

De overstap naar de verkoop van Beter Leven kip is in lijn met de bezorging van Picnic. De compacte elektrische wagentjes waarmee de websuper bezorgt zijn milieuvriendelijk, stil en staan niet in de weg. Bovendien betekent het bezorgmodel ook nog eens een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot van auto’s, doordat consumenten niet meer naar de supermarkt hoeven te rijden. Picnic maakt een einde aan voedselverspilling, omdat het alleen díe levensmiddelen inkoopt die ook daadwerkelijk door klanten zijn besteld. Op die manier gaat niets verloren.

Picnic bezorgt de boodschappen inmiddels gratis thuis bij bijna 1 miljoen klanten verdeeld over zo’n 200 plaatsen in Nederland. Ruim zes jaar geleden ging de websuper van start in Amersfoort, om vervolgens uit te breiden naar grote en kleinere plaatsen in ons land. Onlangs ging de hub in Middelburg open waardoor de online supermarkt nu in alle Nederlandse provincies aan huis bezorgt. Een aantal steden waar Picnic recent van start ging waren bijvoorbeeld Leeuwarden, Drachten, Groningen, Assen en Middelburg.