Onlangs lanceerde WeAreEurope een groot onderzoek onder EU-bedrijven om hun standpunt over de CSRD te achterhalen. Dit onderzoek is het eerste op Europees niveau dat ons helpt te achterhalen wat bedrijven echt vinden van deze richtlijn over rapportage, een richtlijn die centraal staat in intensieve politieke lobby’s die verband houden met het begrip concurrentievermogen. De enquete kan tot 30 april ingevuld worden.

De Commissie heeft haar Omnibus-project gelanceerd, dat in het Parlement wordt besproken, om deze tekst te herzien, die al is aangenomen en in werking is getreden in 20 van de 30 landen van de EER.

De CSRD-richtlijn (voor Corporate Sustainability Reporting Directive) is in eerste instantie een technische tekst die bedoeld is om de productie van ESG-gegevens (Environmental, Social and Governance) die door bedrijven worden verstrekt, te harmoniseren en hen ertoe aan te zetten zowel de risico’s en kansen te beoordelen die de huidige milieu- en sociale crises genereren voor hun economische modellen, maar ook de impact die deze bedrijven genereren op het milieu en de maatschappij. De CSRD, die op 16 december 2022 werd aangenomen, stelde bedrijven van de “eerste golf” in staat om al 200 eerste rapporten te produceren.

Maar de CSRD staat al enkele maanden centraal in een politieke strijd die deze richtlijn heeft getransformeerd tot een zondebok om het gebrek aan Europees concurrentievermogen te compenseren. Het is in naam van deze noodzaak dat de Europese Commissie het Omnibus-project heeft gelanceerd dat gericht is op het wijzigen van een reeks teksten die het mogelijk maakten dat haar Green Deal, die in 2019 werd aangenomen, vorm kreeg.

‍Het Omnibus-project werd overhaast uitgevoerd, zonder een echte impactstudie en door een klein aantal zeer grote beursgenoteerde bedrijven te raadplegen, die niet representatief zijn voor het Europese economische weefsel dat overwegend bestaat uit kleine en middelgrote ondernemingen.

Eerste echte raadpleging van bedrijven over het CSRD

Het initiatief van het collectief WeAreEurope zal een beslissende rol spelen om het standpunt van bedrijven over het CSRD te achterhalen wanneer ze worden gebombardeerd met tegenstrijdige informatie.

Het CSRD wordt door zijn tegenstanders ervan beschuldigd een van deze “ondraaglijke bureaucratische normen” te zijn. Voor zijn voorstanders is het de beste manier om ESG-gegevens te harmoniseren die vandaag de dag al op een niet-gestandaardiseerde manier van bedrijven worden gevraagd, terwijl de risico’s worden beoordeeld die verband houden met de impact en afhankelijkheden die op milieu- en sociaal niveau op bedrijven drukken.

Wat is de mening van Europese bedrijven? Dat is wat het WeAreEurope-onderzoek zal onthullen.

  • Online, gericht op 50.000 Europese bedrijven, aangevuld met een dozijn interviews met Duitse, Franse, Spaanse, Tsjechische, Griekse en Scandinavische bedrijven, zal de enquête plaatsvinden van 31 maart tot 30 april 2025.
  • De enquête wordt begeleid door academici van grote Europese scholen en universiteiten zoals Copenhagen Business School, HEC Paris, CERCES en LMU. De resultaten zouden uiterlijk op 14 mei gepubliceerd worden.

Deelnemen

Als u verantwoordelijk bent voor de voorbereiding van CSRD en werkt bij een van de betrokken bedrijven, vindt u hier de link om de enquête in te vullen.

Quotes:

“Ons doel is om de resultaten van dit onderzoek te verspreiden onder Europese en nationale politieke leiders, de media en natuurlijk de Commissie, en Europese ministers van Economie en Financiën. “, legt Alexis Kryceve, Franse woordvoerder van het collectief WeAreEurope, uit. “De echte mening van Europese bedrijven ontbreekt echt en verhindert ons om een ​​rationele uitwisseling te hebben, waardoor we afstand kunnen nemen van het geposeer.”

Voor Markus Adler, Duitse woordvoerder van het collectief: “Door het landschap van Europese middelgrote bedrijven te analyseren, kunnen we een betrouwbaar inzicht krijgen in hun positie ten opzichte van CSRD. Voor zover ik weet, zijn veel Duitse bedrijven in dit segment niet fundamenteel tegen de richtlijn. Ze pleiten in plaats daarvan voor een vereenvoudiging van de vereisten, in plaats van pure en eenvoudige deregulering. Het is belangrijk dat leden van het Europees Parlement deze nuance begrijpen. ”

Onderzoeker François Gemenne, ook sponsor van het initiatief, voegt toe: “Ik neem deel aan dit project dat mij doorslaggevend lijkt voor het behoud van de geest van het Europese systeem. Ik wil helpen de voorstellen die uit deze raadpleging zullen komen, te pushen. Het is absoluut noodzakelijk om de mening van Europese bedrijven over de CSRD te kennen en deze breed te verspreiden. “