Wavin zet kunststof voor leidingen in voor gezichtsschermen tegen corona

Bron
Wavin

Het Nederlandse bedrijf Wavin, wereldwijde speler in de bouw- en infrastructuur, gaat gezichtsschermen leveren aan zorgspecialisten. Hiervoor zal kunststof worden ingezet dat normaliter gebruikt wordt voor productie van leidingsystemen en units voor regenwaterbeheer. Wavin, dat nooit eerder produceerde voor de zorg, wil hiermee een bijdrage leveren aan de wereldwijde strijd tegen het coronavirus. Naar verwachting kan het bedrijf 10.000 stuks per dag leveren. Het doneerde de eerste 50.000 gezichtsschermen vandaag aan UMCG (Groningen), Isala (Zwolle), Rijnstate (Arnhem) en Gelderse Vallei (Ede).

Naast de gedoneerde exemplaren, stelt Wavin de gezichtsschermen tegen kostprijs beschikbaar voor andere zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, bejaardentehuizen en thuiszorginstellingen. Het bedrijf heeft een productielijn in Nederland vrijgemaakt voor de productie en onderzoekt de mogelijkheden om de schermen ook internationaal te gaan produceren.

Binnen twee weken ontwikkeld

De gezichtsschermen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met de zorgsector. Dankzij de inzet van alle betrokkenen is het product binnen twee weken ontwikkeld – een proces waar normaal gesproken maanden voor staan. Om een eerlijke verspreiding over de zorginstellingen te garanderen, wil Wavin de hulpmiddelen het liefst verdelen in samenwerking met landelijke of regionale coördinatiecentra.

Gezichtsbescherming tegen corona

Mensen die in de nabijheid van patiënten werken, raken vaak besmet doordat kleine druppels speeksel hun gezicht bereiken. Gezichtsschermen zijn transparante schermen die het gezicht bedekken en helpen voorkomen dat er besmettelijke druppels in de ogen, neus en mond terechtkomen. Ze worden meestal gedragen in combinatie met andere beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en veiligheidsbrillen.

Nijpend tekort

Dagelijks zijn duizenden gezichtsbeschermers nodig om zorgmedewerkers aan de frontlinie te beschermen tegen corona. Een van de ingenieurs bij Wavin hoorde van zijn moeder die in de zorg werkt over het nijpende tekort. Samen met zijn collega’s ontwikkelde hij daarom zelf een eerste prototype. In samenwerking met zijn management, de zorgsector en het Oostenrijkse bedrijf HAIDLMAIR is het ontwerp verbeterd en klaargemaakt voor productie.

Een bijdrage aan de zorg

Gert-Jan Maasdam, Global VP Market Strategy and Innovation bij Wavin: “Van de zorginstellingen waarmee we contact hebben, horen we dat ze de grootste moeite hebben om hun personeel op de been te houden. Deze maskers kunnen een kleine bijdrage leveren aan het welzijn van de mensen die op dit moment zo belangrijk zijn. Net als vele anderen voelen we ons tamelijk machteloos in de strijd tegen corona. We zijn blij dat we zo onze verantwoordelijkheid kunnen nemen en in ieder geval iets kunnen doen.

Share Button