De ID Control OTP Key is een kleine hardware token die met een simpele druk op de knop een eenmalig wachtwoord (OTP) genereert op het scherm. Het unieke aan deze token is dat de batterij, die reeds beschikt over een zeer lange levensverwachting, vervangen kan worden terwijl miljoenen hardware tokens jaarlijks simpelweg expireren en vervolgens in de vuilnisbak belanden.

De ID Control OTP Key identificeert gebruikers omdat de eenmalige gegenereerde code (OTP) uniek is en voorkomt daarmee misbruik en oneigenlijk gebruik van het netwerk en online toepassingen, bijvoorbeeld bij thuis- en mobiele werkplekken. Steeds meer thuiswerkers en mobiele werknemers worden uitgerust met een hardware token met daarop een lcd-schermpje wat steeds wisselende codes toont nadat op een knopje is gedrukt waarmee men vervolgens kan inloggen. Gemiddeld genomen worden deze tokens na 3 tot 5 jaren vervangen omdat de token dan expireert of de batterij is overleden, terwijl deze OTP Key haar batterij simpel te vernieuwen is.

Hans Kortekaas, directeur van ID Control, geeft aan dat ID Control in haar sterke authenticatie oplossingen wel overwogen de duurzaamheid meeneemt. De optie om de batterij te vervangen in de ID Control OTP Key maakt deze tot een sterke maar zeker ook duurzame vorm van authenticatie bij online, netwerk of toegangscontrole. Nadat de bekende gebruikersnaam en het eenmalige wachtwoord overgetikt is van de sleutel vindt er automatisch een verificatie plaats en wordt de gebruiker ge√Įdentificeerd. Naast milieuvriendelijk is de ID Control OTP Key een betaalbaar en gebruiksvriendelijk identificatiemiddel voor online toepassingen maar ook voor bijvoorbeeld toegangscontrole bij netwerken, e-mail, en webwerken (server based computing).

ID Control B.V., www.idcontrol.com gevestigd in Heemskerk, heeft naast de ID Control OTP Key een heel scala aan milieuvriendelijke alternatieven zoals “KeystrokeID” wat de gebruiker herkent aan zijn of haar typegedrag tijdens het inloggen, “HandyID” een sterke authenticatie toepassing voorop de mobiel en “MessageID” een SMS gebaseerde dienst, waarmee op uiterst hoog niveau gebruikers geauthenticeerd kunnen worden met behulp van eenmalige wachtwoorden. Daarnaast kunnen organisaties die verschillende authenticatie methodes en tokens inzetten voor verschillende systemen, applicaties, gebruikers en diensten deze centraal managen met behulp van de ID Control Server.