Het is duidelijk waarom: printers verbruiken papier, toner en stroom. Door minder te printen, verminder je direct de impact van alle drie op je ecologische voetafdruk. En toch zijn we hier in 2023 en lijkt het papierloze kantoor nog ver weg. Bijna elk kantoor heeft nog steeds printers als essentiële functie.

Daarom hebben we tools ontwikkeld om printen efficiënt te maken en papierafval te verminderen. Dit doen we door middel van slimme printfuncties, nudges die het gedrag van de gebruiker veranderen en flexibel printbeleid om de naleving te bevorderen. Dus hoewel papierloos vandaag de dag een droom is, is de realiteit dat we eenvoudige en bewezen manieren hebben om printen efficiënter, duurzamer en kosteneffectiever te maken.

Optimaliseren van de printinfrastructuur

Wij noemen dit het “kantoor met minder papier”. Dit is hoe PCI Nederland je daarbij kan helpen. Door actief beheer en een voortdurende optimalisering van de printinfrastructuur en bijbehorende bedrijfsprocessen is het mogelijk om kosten te besparen en efficiënter te werken met m-files. Denk hierbij ook aan de veiligheid van bedrijfsgevoelige informatie. Met print management software verminder je datalekken doordat zowel alle print-, kopieer- en scanopdrachten als de gebruikerstoegang centraal worden geregistreerd. Met print management worden ook onnodige prints voorkomen. Dit heeft niet alleen een positieve impact op duurzamer werken, maar zorgt ook voor milieubesparing.

Afdrukrapportages vanuit jouw print management software

Door middel van print management software is het mogelijk om exact inzicht te krijgen in het gebruik van de afdrukapparatuur. In de rapportages kun je zien waar verbeteringen mogelijk zijn en bijsturen waar nodig. In deze rapportages krijg je inzicht in onder andere:

  • Het aantal afdrukken en kosten per afdeling of medewerker,
  • Tellerstand van de (multifunctionele) printers,
  • Inktpercentages.

Printquota of afdruk regels worden gebruikt om gebruikers te controleren en te beperken. Zo kan je aan de hand van eenvoudige print quota’s meer grip krijgen op de printkosten. Denk hier bijvoorbeeld aan een beperkt aantal kleuren prints of maximaal aantal afdrukken per medewerker, standaard dubbelzijdig of enkelvoudig printen, e-mails automatisch zwart wit en pdf documenten in kleur afdrukken.

Dit zijn nieuwe paden voor je bedrijf wellicht, maar het kan je ecologische voetafdruk verbeterenen t.o.v. het verleden. PCI kan je bij elke stap begeleiden in het proces van efficiënter, duurzamer en veiliger printen binnen jouw organisatie. Naast duurzamer printen helpen ze je ook om eenvoudiger te werken met device as a service (Daas).