Vandaag werd onder grote belangstelling een spraakmakende circulaire ontmoetingstafel overhandigd door Marc van der Heijden, directeur van circulaire kantoorinrichter TRIBOO en Wouter ’t Hardt, projectleider circulaire projecten bij MSO Circulair aan Drs. Ing. Menno Riemersma, directeur Programma Integrale Bouw van het Erasmus MC. Deze bijzondere tafel is gemaakt van de deuren uit het voormalige Dijkzigt ziekenhuis wat gesloopt wordt. De deuren die jarenlang door zorgmedewerkers werden open geduwd om bij de patiënten te kijken en ze te verzorgen zullen nu dienst gaan doen als tafel om lekker aan te lunchen. De tafel is te bewonderen in het Erasmus MC en zal op verschillende plaatsen gedurende dit jaar getoond en gebruikt worden.

Circulaire sloop van voormalig dijkzigt ziekenhuis bedraagt 85.000m2

Het voormalige Dijkzigt ziekenhuis in Rotterdam wordt gesloopt. Niet met bulldozers en sloopkogels, maar steen voor steen. Het Erasmus MC, waar het Dijzigt onder valt, koos voor circulaire sloop en bedraagt een goede 85.000 vierkant meter. En dus krijgen deuren, plafondplaten en kozijnen uit het ziekenhuis een tweede leven. Als het gaat over de deuren hebben MSO Circulair, TRIBOO en Erasmus MC de handen ineen geslagen om zo veel mogelijk waarde te halen uit de grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden. De circulaire Dijkzigt ontmoetingstafel is hiervan het spraakmakende voorbeeld. Hoe waardeloos afval verandert in waardevolle circulaire kantoorinrichting.

TRIBOO en MSO circulair maken van 3 deuren 1 circulaire ontmoetingstafel

MSO Circulair, de circulaire organisatie binnen MSO Group (Meuva, Schotte, Oranje) organiseert voor de hele groep dat alle vrijkomende materialen uit de sloop zo circulair mogelijk worden hergebruikt. Het project Erasmus telt zo’n 2500 deuren waarvan 95% niet de juiste afmetingen heeft om in een circulaire nieuwbouw opnieuw te worden toegepast. Hierdoor zijn zij gaan kijken naar wat er verder mogelijk is met deze deuren. Al snel kwamen zij erachter dat het deurbeslag, de deurdrangers en rvs schopplaten wel goed hergebruikt konden worden. Maar nog steeds hielden ze dan de deur zelf over. TRIBOO upcyclede de deuren en ontwierp en bouwde een waardevolle circulaire oplossing, de ontmoetingstafel Dijkzigt.

Ontmoetingstafel Dijkzigt een spraakmakend design en gemaakt van afval

Met een spraakmakend design is de Dijkzigt tafel leverbaar in verschillende maten. 2 deuren voor een afmeting van 2000 x 1000 mm, 3 deuren voor 2750 x 1200 mm, 3 deuren voor 3000 x 1000 mm en totaal 4 deuren voor een afmeting van 4000 x 1000 mm.

Je ziet niet dat het afval is geweest

Op het eerste oog zal je niet zeggen dat de tafel is gemaakt van afval en dat is precies de bedoeling. 2,3 of 4 deuren zijn er nodig om 1 circulaire ontmoetingstafel te maken. Gelegd in een spraakmakend patroon zorgt deze tafel voor een sprankelende uitstraling.

Modulaire ontmoetingstafel ontworpen om te kunnen veranderen

Bij het ontwerp was het uitgangspunt om een robuuste tafel te maken die langdurig gebruikt kan worden en moet kunnen veranderen als dat gewenst is zonder de hele tafel te vervangen. De houten delen van de deuren zijn aangebracht op een groot modulair paneel. Dit paneel biedt de mogelijkheid om het blad te wisselen en te vervangen voor een ander blad gemaakt van afval. Zo is het niet langer nodig een complete tafel te vervangen maar kan de tafel simpelweg van uitstraling veranderen door het vervangen van een paneel.