Het Achterhoekse diervoederbedrijf Voerwaarts BV heeft als eerste volledig varkensvoer samengesteld dat voor 100% uit rest- en retourstromen van humane voeding is samengesteld. Het voer bestaat onder meer uit retour brood van supermarkten dat via inzamelaar FeedValid bij Voerwaarts terechtkomt. Ook industriële afvalstromen zoals snijverliezen en deegresten van vegetarische vleesvervangers, afzeefsel van chips en hagelslag en bijproducten van suikerbereiding en bierbrouwerijen worden in het voer verwerkt. De totale samenstelling is uitgebalanceerd en is nutritioneel vergelijkbaar met normaal varkensvoer.

Ondanks dat het om restproducten gaat, is het voer door de bewerkingen iets duurder dan regulier varkensvoer. Voerwaarts verwacht hierdoor vooralsnog alleen de kleinschalige varkenshouderijen met huisverkoop van vlees aan te spreken. Zij kunnen de unieke argumenten van circulair voer tot waarde brengen bij de verkoop van boerderijvlees. “Circulair varkensvoer geeft geen voedselcompetitie met de mens, en er is geen landbouwgrond ingezet om het voer te telen. Het bevat geen sojaproducten en geen granen, en dat is uniek voor varkensvoer”  volgens Rob Nieuwenhuis van Voerwaarts.

“Rest- en retourstromen hebben een veel lagere CO2-foodprint dan geteelde ingrediënten voor veevoer. Ons circulaire voer heeft, afhankelijk van de voersoort, een tot 60% lagere CO2-foodprint dan regulier varkensvoer” vult Dorien Vreman van het Sinderense bedrijf aan.
Voerwaarts is momenteel bezig met het testen van circulair kippenvoer en rundveevoer en verwacht dat komende zomer ook beschikbaar te hebben.